Vogelnestje in tomatensaus en preipuree

Ingrediënten

vogelnestjes

  • 660 g gemengd gehakt (varken/kalf)
  • 4 eieren
  • 2 takjes tijm
  • zout en zwarte peper
  • enkele blaadjes basilicum

tomatensaus

  • olijfolie
  • look
  • 1 el suiker
  • 1 ajuin
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 1 blik tomatenblokjes (van 400 gr)
  • chilipoeder, cayennepeper en/of sambal
  • 1 blaadje laurier
  • Sherry of Madeira
  • enkele champignons

preipuree

  • 3 stengels prei
  • 1 kg Bintjes aardappelen
  • 1 citroen
  • 50 g hoeveboter
  • peper en zout

Winter of zomer? Vogelnestjes smaken sowieso altijd. Met dit recept van Gert De Mangeleer (Hertog Jan) maak je de klassieker in een handomdraai. 

Gevorderde
4 personen
Tussen 30 en 60 minuten
Belgisch
Hoofdgerecht

Bereiding

  1. Voor het vogelnestje  Hak de kruiden, snij de look en de sjalotjes fijn. Meng het gehakt met de kruiden, look en uitjes, en breng op smaak met peper en zout. 

  2. Kook de eitjes gedurende 6,5 minuten (niet korter, niet langer) en laat ze meteen schrikken in ijskoud water. Pel de eitjes.

  3. Gebruik exact 165 gram gehakt per balletje, spreid uit over een stukje plasticfolie. Rol de eitjes voorzichtig in het gehakt en maak perfecte bollen. Rol de vogelnestjes in de panko, en zet nog even opzij.

  4. Voor de preipuree:  Schil de aardappelen, snij in gelijke stukken, en kook gaar in licht gezouten water. Kuis de prei, snij in fijne stukjes, en stoof aan in boter. 

  5. Giet de aardappelen af, stamp fijn met een stamper en voeg een goede klont hoeveboter en de gestoofde prei toe. Meng goed en breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat en eventueel enkele druppels citroensap.

  6. Tomatensaus  Snij de ajuin, de champignons en de look fijn, en stoof aan in wat olijfolie. Voeg het blikje tomatenpuree toe, laat kort bakken, en voeg dan het blik tomatenblokjes toe (je kan ook verse, gepelde tomaten). 

  7. Kruid bij met peper, zout, een laurierblaadje, cayennepeper (of sambal of chilipoeder, naar smaak) en laat 10 minuutjes zachtjes pruttelen. Breng eventueel nog extra op smaak met een snuifje suiker en wat Madeira of Sherry. Mix de saus (vergeet het laurierblaadje er niet uit te halen!) en passeer eventueel door een fijne zeef.

  8. Frituur de vogelnestjes per 2 exact 4,5 minuten op 190°C in de frietketel.

  9. Doe eerst een schep preipuree in een diep rond bord, en nappeer de tomatensaus rondom. Plaats het vogelnestje middenin, en snij pas aan tafel open. De eierdooier moet nog lichtjes vloeibaar zijn, en mooi uit het vogelnestje stromen.

2.75
Average: 2.8 (4 votes)