panko

Eigenschappen

  • Dieet: 
    Vegetarisch

Panko is een soort paneermeel dat gebruikt wordt in de Japanse keuken om gebakken of gefrituurde etenswaren van een knapperige korst te voorzien. In de Japanse taal verwijst panko (pan=brood, ko=poeder) naar alle variëteiten broodkruim en paneermeel, niet alleen de vlokachtige soort die gebruikt wordt om te frituren.

Panko is er in verschillende variëteiten en wordt gemaakt van gebakken of gestoomd brood op basis van tarwebloem. Het geeft een krokantere en luchtigere structuur dan gebruikelijk is bij paneermeel dat gebruikt wordt in de westerse keuken, hoewel panko nu ook aan een enorme opmars bezig is bij ons. Panko is verkrijgbaar in Japanse winkels, tokos en ook steeds meer en meer in de gewone supermarkt.

Panko gebruik je net zoals je paneermeel gebruikt. Je bestuift een product (stukjes vlees, vis, garnaal, groente) eerst met wat bloem, haalt het dan door een losgeklopt eitje en drukt het in een bord met panko zodat alles gelijkmatig bedekt is. Zo kan je het frituren of bakken.

Bewaartip

Droog en luchtdicht bewaard, houdt panko jarenlang.

Recepten