Asperges met gebakken zalm en yoghurtsausje

Ingrediënten

voor de asperges

voor het yoghurtsausje

  • 2 el Griekse yoghurt
  • 2 el verse mayonaise
  • 1/2 komkommer
  • enkele takjes bieslook
  • enkele takjes krulpeterselie
  • citroensap van 1/3 citroen
  • vers gemalen peper
  • een snuifje Fleur de sel

voor de gebakken zalm

  • 4 moten wilde zalm
  • een klontje boter
  • een scheutje olijfolie
  • vers gemalen peper
  • een snuifje zeezout

voor het spiegelei

  • 4 eieren
  • een klontje boter
  • vers gemalen peper
  • een snuifje zeezout
  • een mespunt currypoeder

voor de afwerking

  • een handvol mosterdblad

Roel eet volgens de seizoenen en houdt van verse groenten. Onze Belgische asperges kunnen hem in veel bereidingen bekoren dus hij kijkt elk jaar weer uit naar het aspergeseizoen. Dit is een heerlijke combinatie met de gebakken zalm en het kruidensausje en een eitje erbij. Roel mocht zelf kiezen of hij hierbij nu hardgekookt, gepocheerd of een roerei op zijn bord verkoos. Het werd een 'paardenoog' met zijn geheime smaakmaker: een snuifje currypoeder erbij.  

Beginner
4 personen
Tussen 30 en 60 minuten
Belgisch
Vetarm
Hoofdgerecht

Bereiding

  1. Bereid de asperges: Maak de asperges schoon. Schil rondom van de punt naar beneden. Snij het 'kontje' eraf en bewaar samen met de schillen voor een asperge bouillon.  

  2. Breng een ruime pot gezouten water aan de kook. Kook de asperges gaar (ze zijn gaar wanneer ze lichtjes buigen, 6 à 8 minuten afhankelijk van de dikte) en haal ze voorzichtig met een tang (neem de onderkant vast) uit de pot en leg ze op een vaatdoek. 

  3. Maak het yoghurtsausje: Rasp de komkommer en hak de kruiden fijn. 

  4. Meng met de rest van de ingredienten en breng op smaak met vers gemalen peper en fleur de sel.

  5. Bak de zalm: Snij de zalm in blokjes. Laat de boter smelten in een hete pan, voeg een scheutje olijfolie toe en bak de zalmblokjes kort. Kruid met vers gemalen peper en zeezout. 

  6. Bak het spiegelei: Breek elk ei apart in een kommetje. Verhit de boter in een koekenpan en zet er de dresseerringen op. Schenk de eitjes in de dresseerringen en bak ze mooi krokant. Breng op smaak met versgemalen peper, zeezout en currypoeder. 

  7. Werk af: Verdeel de asperges met de zalmblokjes over grote borden en werk af met het yoghurtsausje. Serveer met het spiegelei en mosterdblad.  

5

Average: 5 (1 stem)