asperge

Eigenschappen

Asperges zijn een plant waarvan de jonge scheuten geteeld worden als groente. Er bestaan witte asperges en groene asperges. De eerste zijn onder de grond gegroeid en uit het licht gehouden, de tweede hebben wel de zon gezien. In noordwest-Europa zijn de witte asperges het meest gebruikelijk, in landen als Italië de groene asperges. Ook komt de asperge in het wild voor in duinstruweel en langs rivieren. In België worden asperges gekweekt in de streek rond Mechelen en de streek rond Bornem/Puurs (Kalfort) en levert een beperkte oogst. Vooral Kalfort is hier zeer bekend om. Vandaar ook vieringen als 'de aspergeworp' eind augustus, en 'aspuurge' in het 'Bos van Coolhem' in Kalfort.

Het aspergeseizoen is betrekkelijk kort; ongeveer 2 maanden. De eerste asperges steken in de lente de kop op (naargelang de temperaturen in februari of begin maart). Traditioneel wordt er geoogst vanaf de tweede donderdag van april tot 24 juni (St. Jan). Hierna wordt de plant met rust gelaten om deze de tijd te geven om te groeien, zodat er nieuwe energie wordt opgedaan voor het volgende jaar.

De(zonne-)energie wordt opgedaan door het bovengrondse groene aspergeloof. De asperge is een meerjarige plant, die 5 tot 7 jaar achtereen op hetzelfde veld wordt geteeld. De bovengrondse plant, met houtige stengels en zijtakken, sterft af in de herfst, maar de ondergrondse delen overwinteren, en vormen in de lente nieuwe uitlopers. Deze worden als ze nog onder de grond zijn afgesneden, en als groente verkocht. Dit zijn de witte asperges. Als de stengels wel boven de grond komen verkleuren ze naar groen. Dit worden de groene asperges.

Voor de witte asperges wordt de grond rond de plant ongeveer een halve meter opgehoogd, zodat de scheut zijn weg omhoog naar het licht zoekt, en de scheut geoogst kan worden voor hij het oppervlak heeft kunnen bereiken. Aspergevelden worden vaak overdekt met plastic. Dit heeft het tweeledige doel om de grond te verwarmen, zodat de plant sneller groeit en meer opbrengst levert, en om te voorkomen dat de koppen gaan verkleuren.

Bij de bereiding van asperges is het van groot belang om ze voldoende te schillen. Dit kan gedaan worden met een speciaal aspergemesje of met een dunschiller voor groente. Een onvoldoende geschilde asperge is draderig. Asperges worden, afhankelijk van de dikte, in 8-10 minuten gaargekookt.

Enkele interessante weetjes:

De witte kleur
De asperge is een scheut die groeit vanuit de wortel van de aspergeplant. Door het ophogen van de aspergebedden groeit die scheut in het donker, wat de witte kleur verklaart. Vanaf dat de asperge boven de grond komt, krijgt deze een groene kleur. Na het telen van de asperges worden deze ondergedompeld in koud water op temperatuur van 2°C. Dit doen de telers om de asperges te laten “schrikken”, en zo de mooie witte kleur te behouden.

De teler en leverancier
Aspergetelers en leveranciers zijn voornamelijk gevestigd in streken met een zachte zandbodem, zoals Limburg.

Het formaat van de asperge
Er zijn verschillende maten asperges, deze worden onderverdeeld in de categorieën AAA-C.
AAA: turbo
AA: een dikte tussen 22 en 28 mm
A: een dikte tussen 16 en 22 mm
B: een dikte tussen 12 en 16 mm
C: de zeer dunne asperges

Het gezondheidseffect
Asperges zijn zeer caloriearm en bevatten een hoog vitamine C gehalte. De asperge bevordert de werking van het zenuwstelstel en het immuunsysteem, vermindert vermoeidheid, verbetert de ijzer-opname en beschermt het DNA (erfelijk materiaal). Naast vezels en vitamine C leveren asperges, net zoals alle andere groenten, nog een rijk arsenaal aan andere vitaminen, mineralen en bioactieve stoffen.

 

Recepten