Entrecote op de barbecue met krieltjes in papillot, gegrilde groenten en thousand islands saus

Ingrediënten

Voor het vlees

  • 1 entrecote (4 à 5cm dik, 4 weken gerijpt)
  • 1 tl lookpoeder
  • 1 tl chilivlokken
  • 1 tl tijm
  • 1 tl oregano
  • 1 tl fleur de sel
  • zwarte peper

voor de aardappelen

  • 800 g krieltjes
  • verse tijm
  • rozemarijn
  • 1 ui
  • een paar teentjes look
  • boter
  • peper
  • zout

voor de groenten

  • 150 g groene boontjes (voorgestoomd)
  • 2 gele courgettes
  • olijfolie
  • 1 citroen
  • peper
  • zout

voor de saus

  • 200 g mayonaise (versgemaakt)
  • 1 el worchestersaus
  • 1 chilipeper
  • 1 el tomatenconcentraat
  • 1 sinaasappel (sap en zeste)
  • 1 teen look
  • 1 rode ui
  • 1 el honing
  • 1 tl currypoeder
  • 1 tl chilipoeder

Een week lang is Sofie Dumont te gast bij Annelien Coorevits. Samen maken ze vijf heerlijke gerechten. Op dinsdag kiezen ze voor een recept van entrecote op de barbecue, gegrilde groenten en thousand islands saus.

Ze maken ook een voorgerechtje/hapje. Het recept vind je hier.

Bereiding

  1. Voor het vlees. Haal het vlees ruim op voorhand uit de koelkast. Doe een theelepel gedroogde chili, oregano, tijm, fleur de sel en lookpoeder met een eetlepel olijfolie in een vijzel. Stamp aan en meng goed. Bestrijk het vlees hiermee. Kruid het vlees met peper en zout. 

  2. Voor de groenten. Snij de broccoli in grote schijven. Snij de courgetten overlangs in 4. Doe een touwtje (of spek) om de voorgestoomde boontjes. Kruid de groenten met peper en zout. Besprenkel met olijfolie.

  3. Voor de papillot van krieltjes: neem een vel zilverpapier per persoon, en beleg met de krieltjes. Leg er een takje tijm en rozemarijn, een geplet teentje look (of twee) en een klontje boter bij. Kruid met peper en fleur de sel en vouw de papillotjes dicht. 

  4. Voor de saus: doe 1 eetlepel tomatenconcentraat, 1 eetlepel honing, 1 eetlepel Worchestersauce, de zeste van een appelsien en een klein beetje sap van de appelsien, 1 theelepel chili- of cayennepoeder en 1 theelepel currypoeder bij de mayonaise. 

  5. Snij een rode ui en een bosje peterselie fijn en doe ook bij de saus. Kruid af met peper en zout. Eventueel kan er ook wat gerookt paprikapoeder bij.

  6. Verwarm de barbecue voor. Zorg dat die goed heet is. Leg het vlees, de papillotjes en de groenten op de grill. 

  7. Draai het vlees een kwartslag, zodat er een grillpatroon in staat (‘quadrilleren’), en draai dan om en doe hetzelfde. Eenmaal het vlees aangeschroeid is, reken je 20 à 25 minuten per kilo vlees. Leg de papillotjes achteraan je barbecue. Draai ook af en toe de groenten om.

  8. Laat het vlees daarna kort even rusten. Versnijd en serveer met de aardappel en groenten. Vergeet de saus niet!

  9. Drank: vul een karaf met ijs, water, schijfjes citroen en appelsien, enkele stengels rabarber en rozemarijn.

0
Nog geen stemmen