Gebakken tong met bloemkoolstoemp en kerstomaatjes

Ingrediënten

voor het vruchtenwater

  • 1 l spuitwater
  • 2 limoenen
  • 1 bot munt

voor de bloemkoolstoemp

  • 500 g aardappelen (loskokend)
  • 250 g plattekaas (volle)
  • 150 g Emmentaler (geraspt)
  • peper
  • zout
  • nootmuskaat

voor de gebakken tong

  • 6 kleine tongfilets
  • 2 eieren
  • 1 klont boter
  • peper
  • zout

voor de sla

  • 2 bakjes tuinkers
  • 1 krop Romeinse sla
  • peper
  • zout

voor de kerstomaatjes

Terug naar Pieters kindertijd in Op grootmoeders wijze met Pieter Timmers. Op het menu: eikesvis, tongfilets door ei gehaald. Heerlijk crispy!

Beginner
4 personen
Tussen 30 en 60 minuten
Belgisch
Glutenvrij

Bereiding

  1. Voor de stoemp: Schil de aardappelen. Snij in stukjes (ongeveer 2 à 3cm). Leg in koud water en giet af. Stoom ze gaar. Reken 15 minuten vanaf het moment dat het water kookt. 

  2. Verwijder de buitenste bladeren van de bloemkool. Snij in kleine roosjes.

  3. Stoom ook de bloemkoolroosjes gaar. Reken 15 minuten vanaf het moment dat het water kookt.

  4. Doe de gestoomde bloemkool en aardappel in een grote kookpot. Plet tot stoemp.

  5. Kruid met peper, zout en muskaatnoot. Meng de plattekaas en een deel van de geraspte kaas onder de stoemp.

  6. Stort uit in een ovenschaal. Verdeel de rest van de gemalen kaas over de stoemp.

  7. Plaats ongeveer 10 minuten in een voorverwarmde oven van 200°C tot er een mooi korstje is. Zet eventueel kort onder de grill.

  8. Voor de vis: Kruid de tongfilets met zout en peper. Kluts twee eieren los in een bordje. Kruid de eitjes met peper en zout.

  9. Verhit een pan en smelt een klontje boter. Haal de tongfilets door de losgeklopte eitjes en bak ze 1 à 2 minuten in de hete pan. Draai ze om en bak nog 1 minuutje verder. 

  10. Voor de kerstomaatjes: Verhit twee eetlepels olijfolie in een pan.

  11. Bak de gewassen kerstomaatjes kort, ongeveer 1 à 2 minuten, op in de hete olie. Kruid ze met peper en zout. Bak tot ze open poffen. 

  12. Voor de sla: Meng de tuinkers met fijngesneden Romeinse sla. Kruid met peper en zout. 

  13. Afwerking: Neem een groot bord. Lepel de stoemp op het bord. Plaats de tongfilets, kerstomaatjes en sla er bij. Werk af met een partje citroen.  

  14. Voor het vruchtenwater: spuitwater met munt en limoen

0
Nog geen stemmen