bloemkool

Eigenschappen

Bloemkool komt voor in een drietal varianten: een witte, een groene en een paarse versie. De bloemkool zelf is de nog niet volledig ontwikkelde steriele bloeiwijze van de plant. De "bloem" blijft wit doordat de groene schutbladeren tijdens de groei over de plant heen gebonden of geknikt worden. De groene versie, ook Romanesco genoemd of torentjesbloemkool, bestaat uit wat losser zittende toefjes die fris groen gekleurd zijn. Hier wordt de bloem niet afgedekt omdat anders geen kleur kan ontstaan. Tevens bestaat er een paarse variant van de vorige maar die heeft dan een paarse bloem. Bij ons iets minder gekend. Het echte seizoen voor de witte bloemkool is vanaf april tot december. De groene bloemkool daarentegen is beschikbaar van mei tot december.  De beste bloemkooltjes zijn de kleinste. Die hebben de meest delicate smaak. Een bloemkool moet ook altijd mooi wit zien, en mag er zeker niet wollig uitzien. En als de buitenste bladeren heldergroen en knapperig zijn, dan ben je er zeker van dat je een verse kool in handen hebt.

Bloemkool is de meest gekende en populairste koolsoort in onze keuken, die zowel rauw als hapje of bereidt wordt gegeten. Ook de bladeren van de bloemkool zijn perfect eetbaar, als kool. Bloemkoolpuree wordt het vaakste gemaakt. Het is een groente dat bij veel gerechten past, maar toch grotendeels met aardappelen gecombineerd wordt.

Je kan de kool enkele dagen in de koelkast bewaren.

 

Recepten