Glutenvrije pizza met bloemkool, taleggio en aubergine

Ingrediënten

voor de pizzabodem

  • 1 zoete aardappel
  • 1 ei
  • 1 el verse oregano
  • zeezout
  • zwarte peper
  • 1 taartvorm (rond, 26cm diamaeter)
  • 1 neteldoek
  • bakpapier

voor de toppings

  • 200 g taleggio
  • ½ zoete ui
  • 1 aubergine
  • een paar sneetjes Gandaham Grand Cru
  • peper
  • zout
  • 100 g Parmezaanse kaas
  • arachideolie
  • 1 oranje paprika
  • 1 handvol winterpostelein
  • pikante olie naar smaak)

Voor de tomatensaus

  • 1 el olijfolie
  • 1 teen look
  • 3 takjes basilicum (vers)
  • 3 takjes oregano (vers)
  • ½ l tomatencoulis (of - passata)
  • 1 kl suiker
  • 1 ui

Op reis met Hilde De Baerdemaeker. Hilde houdt van de Italiaanse keuken én van pizza. Alleen vormt het pizzadeeg een groot probleem voor wie glutenvrij moet eten. Sofie maakt haar daarom een glutenvrije alternatieve bodem. Een originele bodem van bloemkool en zoete aardappel wordt belegd met tomatensaus, taleggio en aubergine. Origineel én lekker!

Tip: postelein kan je vervangen door rucola, taleggio door een andere krachtige kaas.

Beginner
4 personen
Meer dan 90 minuten
Italiaans
Glutenvrij

Bereiding

  1. Voor de pizzabodem: Schil de zoete aardappel. Snij in kleine stukjes. Doe in een cutter en mix fijn tot de structuur van couscous. Giet in een ovenschaal. 

  2. Was en snij de bloemkool in kleine stukjes. Mix net zoals de zoete aardappel ook de bloemkool fijn in de cutter. Meng onder de couscous van zoete aardappel. Kruid met peper en zout.

  3. Plaats 20 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden Celsius. Stort daarna uit op een bakplaat en laat volledig afkoelen.

  4. Doe in een neteldoek. Pers goed uit. Hoe droger, hoe krokanter het deeg zal worden. Meng het mengsel met een ei en eetlepel gehakte verse oregano. Kruid met peper en zout.

  5. Zet de taartring op bakpapier op een bakplaat. Stort het mengsel uit in de ring. Wrijf open en druk goed aan. Zet 20 minuten in de voorverwarmde oven op 180 graden Celsius. 

  6. Leg een vel bakpapier en bord op de pizza. Zet een bord onder de pizza. Draai voorzichtig in één vlotte beweging om. 

  7. Voor de topping: was de paprika. Snij de paprika in flinterdunne schijfjes. Zet opzij. Was en snij de aubergine in dunne schijfjes.  

  8. Kruid de aubergineschijfjes met peper en zout. Verhit een bodempje arachideolie in een pan. Bak de schijfjes in de pan. Draai ze om en bak kort verder. Zet opzij.

  9. Snij de taleggio in plakjes. Snij een halve ajuin in fijne reepjes.

  10. Voor de tomatensaus: Maak ondertussen de tomatensaus. warm olijfolie op. Pel en snij de ajuin fijn. Pel en hak de look grof. Stoof die aan in de olijfolie. Hak basilicum en oregano grof. Voeg dit toe aan de look. Blus met tomatencoulis.  

  11. Laat op een zacht vuurtje pruttelen. Kruid met zout, een koffielepel suiker en peper.

  12. Afwerking: beleg de pizza nu met tomatensaus, gebakken aubergines, paprika, ajuin en taleggio. Werk af met geraspte kaas. Bak nog een tiental minuten in de voorverwarmde oven op 180 graden Celsius.

  13. Haal de pizza uit de oven. Verdeel Gandaham en winterpostelein over de pizza. Werk af met pikante olie, naar smaak en wens. Serveer dadelijk. Smakelijk!

0
Nog geen stemmen