Libanese kip met rijst, yoghurt en tomatensaus

Ingrediënten

  • 400 g kikkererwten (uit blik)
  • 300 g yoghurt
  • 2 el olijfolie
  • 2 el pijnboompitten
  • ½ bot koriander
  • 4 pitabroodjes

voor de aubergine

voor de rijst

  • 300 g rijst (basmati)
  • 1 klontje boter
  • ½ kl kaneel
  • ½ ui
  • 485 ml kippenbouillon

Voor de tomatensaus

  • 4 el olijfolie
  • 1 teen look
  • 2 kaneelstokken
  • 400 g gepelde tomaten (blik)
  • ½ ui
  • peper
  • suiker
  • zout

voor de kip

  • 4 kippenbillen
  • 1 el olijfolie
  • 1 tl zeezout
  • peper
  • 4 kruidnagels
  • 1 kl saffraan

Dit gerecht is perfect op een zomerse dag, ideaal als voorgerecht of hapje.

Beginner
4 personen
Tussen 60 en 90 minuten

Bereiding

  1. Doe vier kruidnagels en een theelepel grof zout of Fleur de Sel in een vijzel. Stamp fijn. Doe de kippenbillen in een ovenschaal en giet er 1 eetlepel olijfolie over. Wrijf ze nu in met het kruidnagelzout. Kruid met peper.

  2. Vul een kookpot met water en voeg de kippenbillen en saffraan toe. Laat opkoken en 40 minuten pruttelen op een zacht vuurtje tot de kip gaar is.

  3. Snij nu de aubergines in schijven en daarna in blokjes. Strooi een theelepel grof zout over de aubergineblokjes, meng onder elkaar en zet opzij.

  4. Maak nu de tomatensaus. Pel de look. Snij fijn en plet. Pel ook de ajuin en snij ook deze fijn. Verdeel de fijngesneden ajuin in twee porties.

  5. Doe twee eetlepels olijfolie in een kookpot. Voeg de look en de helft van de fijngesneden ajuin toe. Stoof aan. Voeg twee kaneelstokjes toe. 

  6. Voeg de tomaten toe. Kruid naar smaak af met peper, zout en theelepel suiker. Laat even pruttelen op een zacht vuurtje.

  7. Spoel de rijst en zet onder in water. Laat 30 minuten rusten. Giet af. 

  8. Smelt een klontje boter in de pot. Voeg een halve koffielepel kaneel, peper en zout toe. Voeg de andere helft van de fijngesneden ajuin toe en stoof die aan in de pot. Voeg de rijst toe en de kippenbouillon toe. Laat pruttelen op een zacht vuurtje.

  9. Doe olijfolie in een pan. Warm op en voeg de aubergineblokjes toe. Kruid met peper en eventueel wat piment d’espelette.

  10. Snij het pitabrood open en leg op een grillrooster. Plaats een vijftal minuten in de voorverwarmde oven op 190 graden.

  11. Rooster de pijnboompitten.

  12. Haal de kip uit de pot als het gaar is. Pluk het vlees van het vel en de beentjes. 

  13. Leg de pitabroodjes op een schotel. Leg er de rijst, kikkererwten en kip op. Lepel tomatensaus, yoghurt en aubergineblokjes op de schotel. Werk af met olijfolie, koriander en pijnboompitten.

  14. Serveer en eet met de handen.

0

Nog geen stemmen