Sachertorte

Weense Sachertorte

Ingrediënten

voor het deeg

abrikozenglazuur

 • 250 gr abrikozenjam
 • 2 el bruine rum

chocoladeglazuur

Gevorderde
4 personen
Meer dan 90 minuten
Dessert

Bereiding

 1. Verwarm de oven voor op 175 °C. Vet de randen van een springvorm goed in en bestuif met bloem.

 2. Smelt de chocolade au bain-marie en laat ze daarna onder voortdurend roeren een beetje afkoelen. Roer de boter glad met een garde of met een keukenrobot op de laagste stand. Voeg 80 g van de suiker toe en mix nog 2 minuten op de hoogste stand, tot de massa licht van kleur en schuimig is. Voeg de chocolade bij het botermengsel en roer door tot je een gladde pasta krijgt. Zeef een klein deel van de bloem bij dit mengsel.

 3. Klop de eiwitten met de rest van de suiker op, maar niet te stijf. Roer ongeveer ¼ van de eiwitmassa door de chocolademassa. Zeef de rest van de bloem bij het deeg, voeg steeds slechts kleine beetjes toe en roer ze voorzichtig onder het deeg om klonters te vermijden.

 4. Spatel daarna ook de rest van het eiwit voorzichtig door de massa.

 5. Verdeel het deeg gelijkmatig over de springvorm en bak de taart 45 minuten in de oven.

 6. Breng in een pannetje de abrikozenjam met eventueel de bruine rum aan de kook, onder voortdurend roeren. Laat 2 à 3 minuten doorkoken, tot er een gladde massa ontstaat. Haal door een zeef en hou warm.

 7. Snijd de taart horizontaal middendoor en bestrijk het onderste deel met het abrikozenglazuur. Zet de twee taarthelften weer op elkaar en bedek de taart met de rest van het abrikozenglazuur. Laat het glazuur koud worden zodat het gelijkmatig en stevig wordt.

 8. Breng onder voortdurend roeren de suiker, het water en de stukjes pure chocolade aan de kook. Zet het vuur iets lager en blijf roeren. Haal het glazuur van het vuur en roer nog 1 minuut, tot het mengsel enigszins is afgekoeld. Verwerk dit glazuur meteen verder.

 9. Giet het chocoladeglazuur gelijkmatig over de taart. Laat het drogen, laat de taart minstens 1 uur afkoelen.

 10. Haal de taart ongeveer 1 uur voor het opdienen uit de koelkast en serveer met een lepel typisch Oostenrijkse ‘Schlagobers’: slagroom, gezoet met vanillesuiker in plaats van kristalsuiker.

 11. Bernards tip Plaats je Sachertorte op een taartenrooster bij het overgieten.

0
Nog geen stemmen

De MeesterBakker

Recepten
Sofie Dumont & Bernard Proot
Uitgeverij
Borgerhoff & Lamberigts en vtmBooks
Fotografie
Luk Thys en Bram Debaenst
ISBN
9789089312976