Wit brood van 800 gr

Ingrediënten

 • 580 gr bloem
 • 325 ml water
 • 12 gr gist
 • 12 gr smout
 • 10 gr zout
Gevorderde
4 personen
Tussen 60 en 90 minuten
Belgisch
Broodjes

Bereiding

 1. Zeef de bloem op een werkblad of in een grote kom. Wie een keukenrobot met een deegarm heeft, kan die gebruiken. Maak in het midden een kuiltje.

 2. Verwarm het water tot het lauw is. Brokkel de gist in een kommetje en giet er genoeg lauw water op om ze op te lossen.

 3. Giet dit in het kuiltje dat je in de bloem hebt gemaakt en meng met een beetje bloem. Laat een tiental minuten rusten. Je zal zien dat er blazen ontstaan. Strooi intussen het zout rond de bloem. Let op: zout mag nooit in direct contact komen met de gist, dit doodt de gistcellen. Verdeel de smout in blokjes en leg ze rond de bloem.

 4. Begin dan langzaamaan de rest van de vloeistof onder de bloem te verwerken. Werk van binnenuit naar buiten met draaiende bewegingen. Giet niet alle water in één keer bij de bloem. Begin met de helft en voeg dan langzamerhand water bij naargelang die wordt opgenomen door de bloem.

 5. Ga door tot alle water is opgenomen of tot het deeg niet meer aan je vingers kleeft. Kneed dan het deeg tot je een soepele maar stevige bal krijgt. Dit kan 10 tot 20 min duren en vraagt wat kracht.

 6. Strooi wat bloem op het aanrecht en leg daarop de deegbal. Leg daarop een handdoek en laat het deeg een half uurtje rijzen tot het in volume verdubbeld is.

 7. Druk daarna de deegbal opnieuw plat en kneed nog heel even door. Vorm opnieuw een mooie gladde bal. Leg deze op een ovenschotel en leg daarop terug een handdoek en laat nog eens een uur rijzen.

 8. Als het deeg goed gerezen is, bak je het brood af in een voorverwarmde oven van 200° C, dit gedurende 40-45 minuutjes. Laat het brood afkoelen op een koelrooster.

0
Nog geen stemmen