Galette des rois
Ingrediënten
-
125 gr suiker
-
125 gr gemalen amandelen
-
125 gr zachte ongezouten boter
-
3 eieren
-
1 el donkere rum
-
500 gr roomboterbladerdeeg
-
suikerstroop
Eierdooiermengsel
-
1 eidooier
-
1 el melk
Bereiding
Verwarm de oven voor op 180°C. Klop de suiker, boter en gemalen amandelen tot een romig mengsel.
Klop er één voor één de eieren onder en meng goed bij elke toevoeging. Voeg de rum toe.
Verdeel het bladerdeeg in twee gelijke delen. Rol elk deel uit en plaats een ringvorm van 25 cm op één van de uitgerolde bladerdeegvellen. Giet 1,5 cm amandelcrèmevulling in de vorm. Giet er niet te veel in, anders zal ze tijdens het bakproces lekken. Meng de eierdooier met de melk en strijk dit mengsel met een borsteltje op de rand van de bodemlaag om de taart lekvrij te maken.
Bedek met het andere bladerdeegvel, duw de twee vellen zachtjes samen en snij langs de rand van de amandelcrèmevulling.
Bestrijk de bovenkant van de taart met het eierdooiermengsel. Maak in het midden een schelpjes- of zonnestraalpatroon met een scherp mesje. Bak in 50 minuten goudbruin.
Neem uit de oven en bestrijk meteen met suikerstroop.
voor meer recepten ga naar VTMKoken.be