bier

Bier is een alcoholische drank gemaakt uit granen, waaronder gerst en tarwe. Soms wordt nog fruit toegevoegd.

Er bestaan verschillende methodes om bier te maken. Het ambacht van het bier maken wordt brouwen genoemd. Bij de meest gebruikelijke methode wordt bier gebrouwen uit gerst, water, hop en gist. Het productieproces van bier is door de eeuwen heen steeds veranderd en verbeterd, zodat er nu veel verschillende manieren zijn om tot evenzo verschillende bieren te komen.

Toch is de basis van het proces nauwelijks veranderd: van een zekere graansoort (meestal gerst) worden de korrels tot kiemen gebracht en vervolgens gedroogd. Dit proces heet eesten. Het resultaat is mout. De mout wordt vervolgens geschroot, dat wil zeggen geplet. Van de mout wordt vervolgens een moutpap gemaakt, het wort, dat de basis van het uiteindelijke bier wordt. Het wort wordt gekookt, meestal ook gehopt, en uiteindelijk vergist. Pas na de tweede vergisting krijgt het bier zijn typische smaak.Verschillen tijdens het productieproces leiden tot smaakvariatie in bieren.

Recepten