Stoofpot van hert met vergeten groenten en gebakken appeltjes

Ingrediënten

Voor het stoofpotje

voor de geroosterde groenten

voor de appeltjes

Sofie Dumont tovert voor Jan een stoofpotje op tafel. Altijd goed natuurlijk. Ze serveert er een ovenschotel met gegrilde groenten én gebakken appeltjes bij. Wat een feestmaal! Als smaakmaker in het stoofpotje gaat uiteraard een trappist: Westmalle Dubbel.

Tip: het stoofpotje is nog beter als je het de dag voordien maakt.  

Dit kan iedereen
4 personen
Meer dan 90 minuten
Belgisch

Bereiding

 1. Voor de stoofpot: snij de uien fijn. Laat het vlees op kamertemperatuur komen. 

 2. Smelt een klontje boter in een grote kookpot. Bak het vlees aan. Zorg dat het een mooi kleurtje heeft. Te veel vlees? Doe het dan in verschillende keren. Voeg de ajuin toe. Stoof mee aan.

 3. Strooi bloem over het vlees en de ajuinen en bak even mee. Dit zorgt voor de binding. Blus met het bier. Giet er ook de wijn bij, zodat het vlees net onderstaat.

 4. Kneus de jeneverbes in een vijzel. Kruid met jeneverbes, tijm, laurier, peper, zout en rodebessengelei. Zet het vuur zachter. Laat minstens 40 minuten tot een uur verder pruttelen onder deksel. Hoe langer je het laat pruttelen, hoe zachter het vlees. Dit kan best twee tot drie uur zijn.

 5. Voor de geroosterde groenten: schil de peterseliewortel en snij overlangs in vier. Schil de pastinaak, de rammenas en de aardperen.

 6. Neem een kom met water en een scheutje azijn. Schil de schorseneren, snij in stukken en leg dadelijk in de kom. Zo verkleuren ze niet.

 7. Snij de pompoen in stukken, verwijder zaadlijsten. Snij de rest van de geschilde groenten allemaal in ongeveer dezelfde grootte.

 8. Leg ze allemaal op een bakplaat met bakpapier. Doe de kruiden, olijfolie, peper, look en zout erbij. Meng onder de groenten. Bak 20 minuten in een voorverwarmde oven van 190°C.

 9. Voor de appeltjes: Schil de appels. Snij ze eerst in twee en dan in drie. Verwijder het klokhuis.

 10. Smelt boter in een pan. Bak de appeltjes in schuimende boter.

 11. Afwerking: serveer de geroosterde groenten met het stoofpotje en de appeltjes.

0
Nog geen stemmen