Blinde vinken van everzwijn en hert, eekhoorntjesbrood, veenbessen en kroketjes
Ingrediënten
-
24 verse kroketten
voor de veenbessen
-
400 g veenbessen
-
100 g stevia
voor het eekhoorntjesbrood
-
200 g eekhoorntjesbrood
-
boter
-
peper
-
zout
-
6 cl cognac (of calvados)
-
1 scheut room
-
¼ bot peterselie
voor de blinde vinken
-
800 g wildgehakt (everzwijn/hert)
-
peper
-
zout
-
¼ bot peterselie
-
4 sneetjes gerookt spek (fijngesneden)
-
boter
-
2 uien
-
8 dunne lapsjes rundsvlees
-
enkele takjes tijm
-
keukentouw
Bereiding
Voor de veenbessen: schil, verwijder het klokhuis en snij de appelen fijn. Meng de veenbessen, stevia en appelschijfjes in een pot. Zet op het vuur en laat 4 à 5 minuten goed doorkoken.
Voor het eekhoorntjesbrood: borstel de paddenstoelen proper. Snij in stukjes. Smelt boter en bak ze in de gesmolten boter. Kruid met peper en zout. Blus met cognac en room. Laat kort inkoken. Tip: vind je geen vers eekhoorntjesbrood? Geen probleem, de gedroogde versie lukt ook, al moet je dan wat minder gebruiken. Of vervang het door een ander soort paddenstoelen.
Voor de blinde vinken: Schil en snij de sjalotten fijn. Meng het gehakt met de fijngesneden sjalot. Kruid met peper, zout, fijngesneden spek zonder zwoerd en fijngesneden peterselie.
Verdeel in acht porties. Maak er een ovalen vorm van. Leg op een lapje rundsvlees. Vouw dicht. Bind vast met keukentouw: een keer over de lengte, twee keer over de breedte.
Neem een stoofpot. Smelt een klontje boter. Kleur de vogeltjes aan. Voeg de in ringen gesneden ui toe. Eenmaal aangekleurd, blus met bruin bier. Voeg tijm toe. Kruid met peper en zout. Zet het deksel op de bot. Laat 15 minuten sudderen.
Frituur de kroketjes. Laat uitlekken op keukenpapier.
Serveer de kroketjes met een blinde vink zonder touwtje, wat saus, eekhoorntjesbrood en veenbessen met appeltjes. Werk af met wat versgesneden peterselie.
voor meer recepten ga naar VTMKoken.be