Blinde vinken van everzwijn en hert, eekhoorntjesbrood, veenbessen en kroketjes

Ingrediënten

  • 24 verse kroketten

voor de veenbessen

voor het eekhoorntjesbrood

voor de blinde vinken

Sofie is een week lang te gast bij Willy Naessens. Op donderdag staat er een feestelijk gerechtje op het menu: blinde vinken van everzwijn en hert en kroketjes. Het eekhoorntjesbrood en de veenbessen maken het helemaal af. En speciaal voor Willy, die diabetes heeft, worden de veenbessen gemaakt volgens een aangepast recept met stevia. Fijne feesten.

Tip: zelf kroketjes maken? Sofie toont het je voor.

Serveertip: Adriaan Brouwer, een bruin biertje uit de Vlaamse Ardennen.

Dit kan iedereen
4 personen
Tussen 30 en 60 minuten
Belgisch

Bereiding

  1. Voor de veenbessen: schil, verwijder het klokhuis en snij de appelen fijn. Meng de veenbessen, stevia en appelschijfjes in een pot. Zet op het vuur en laat 4 à 5 minuten goed doorkoken.

  2. Voor het eekhoorntjesbrood: borstel de paddenstoelen proper. Snij in stukjes. Smelt boter en bak ze in de gesmolten boter. Kruid met peper en zout. Blus met cognac  en room. Laat kort inkoken. Tip: vind je geen vers eekhoorntjesbrood? Geen probleem, de gedroogde versie lukt ook, al moet je dan wat minder gebruiken. Of vervang het door een ander soort paddenstoelen.

  3. Voor de blinde vinken: Schil en snij de sjalotten fijn. Meng het gehakt met de fijngesneden sjalot. Kruid met peper, zout, fijngesneden spek zonder zwoerd en fijngesneden peterselie. 

  4. Verdeel in acht porties. Maak er een ovalen vorm van. Leg op een lapje rundsvlees. Vouw dicht. Bind vast met keukentouw: een keer over de lengte, twee keer over de breedte. 

  5. Neem een stoofpot. Smelt een klontje boter. Kleur de vogeltjes aan. Voeg de in ringen gesneden ui toe. Eenmaal aangekleurd, blus met bruin bier. Voeg tijm toe. Kruid met peper en zout. Zet het deksel op de bot. Laat 15 minuten sudderen.

  6. Frituur de kroketjes. Laat uitlekken op keukenpapier.

  7. Serveer de kroketjes met een blinde vink zonder touwtje, wat saus, eekhoorntjesbrood en veenbessen met appeltjes. Werk af met wat versgesneden peterselie.

0
Nog geen stemmen

Lekkers van Sofie Dumont

Honger gekregen? Op zoek naar nog meer inspiratie?

Klik snel en ontdek de recepten van Sofie uit alle seizoenen van 'De Keuken van Sofie' en 'Sofie in de keuken van'.

 

 

1. De keuken van Sofie

2. Sofie in de keuken van