maïs

Eigenschappen

Maïs komt oorspronkelijk uit Midden-Amerika waar het gewas door Indianen veredeld werd tot grotere, voedzamere kolven. Zij zochten steeds de beste, lekkerste, grootste kolven uit om de mais mee voort te planten.

Maïs is eigenlijk geen groente, maar een graangewas. We eten alleen suikermaïs, met zijn zoete, gele korrels, als groente. In België is het eigenlijk te koud om buiten maïs te kweken voor menselijke consumptie. Wat je langs de weg ziet staan, is dan ook meestal snijmaïs, een zetmeelrijk veevoer dat vooral wordt gebruikt in de rundveehouderij. In Amerika is maïs al langer populair, maar ook in ons land wint deze relatief nieuwe groente aan populariteit.

De heerlijk zoete en gele suikermaïs is de enige soort die als groente wordt gegeten. Er bestaat normaal zoete en extra zoete suikermaïs.De lichtgele korrels zijn zacht, sappig en zoet. Een andere variëteit is pofmaïs, gebruikt voor popcorn. Maïsmeel bestaat uit min of meer grof gemalen witte gedroogde maïskorrels. Polenta is Italiaans maïsmeel, dat minder zuur en plakkerig is door het soort maïs dat gebruikt wordt.

Hele gekookte maïskolven worden alleen met wat gesmolten boter en wat zout geserveerd.
Gekookte maïskorrels kan u als groente eten of in een gemengde salade opdienen. Maïsmeel kan u gebruiken in koekjes, gebak en brood. Polenta is een maïsbrij gemaakt van Italiaans maïsmeel.

Recepten