Mexicaanse burrito bowl met entrecote, bonen, maïs en guacamole

Ingrediënten

 • 2 Argentijnse entrecote (of een ander stukje vlees)

voor de marinade

 • ½ gedroogde ancho chili (of andere chilipepers)
 • 1 el zwarte peperbollen
 • 100 ml koolzaadolie
 • ¼ verse ancho chilipeper (of een andere chilipeper)

voor de maïs

voor de tomaten

voor de rijst

voor de guacamole

Voor de bonen

voor de tahindressing

Tip: het vlees moet 12 uren marineren. Heb je liever een veggie versie, dan laat je het vlees gewoon weg.

Tip: tahin of sesampasta vind je in Oosterse of Turkse winkels en in een aantal supermarkten. Sofie gebruikt zeezout. Dit heeft een krachtiger smaak. Heb je dit niet? Dan kan je gewoon zout gebruiken.

Beginner
4 personen
Tussen 30 en 60 minuten
Mexicaans
Glutenvrij
Hoofdgerecht

Bereiding

 1. Voorbereiding: Pel een rode ui en een witte ui. Snij in fijne blokjes en bak afzonderlijk op in een beetje olijfolie of boter. Hou opzij voor de maïs en de bonen.

 2. Voor de tomaten. Snij ze in twee, verwijder de zaadlijsten. Snij in reepjes en dan in blokjes.

 3. Doe zwarte peper, zeezout, fijngesneden munt, fijngesneden koriander (eventueel), sap van een halve limoen, 2 eetlepels olijfolie en de fijngesneden halve jalapeño bij de tomatenblokjes. Laat marineren.

 4. Voor de rijst: kook de rijstgaar. Giet de rijst daarna af en spoel onder koud water. Voeg de olijfolie, het limoensap, zout en peper toe.

 5. Voor de guacamole. Snij de avocado in twee en verwijder de pit. Lepel het vruchtvlees uit de schil en plet het met een vork. Kruid met peper en zout en voeg limoensap en fijngesneden koriander toe. Snij de andere helft van de jalapeño fijn en meng onder de guacamole. Tip:  leg de pit van de avocado in de gaucamole tegen het bruin worden.

 6. Voor de maïs: breng gezouten water aan de kook. Laat de maïskolven 10 minuten meekoken.

 7. Laat de maïs daarna afkoelen in een kom met koud water. Droog hem even af met wat keukenpapier. Snij de maiskorrels van de kolf.

 8. Doe de mais in een kom en meng hem met peper, zout, koriander, sap van een limoen en gebakken rode ui. Doe er olijfolie bij en meng goed onder elkaar.

 9. Voor de bonen: spoel de bonen uit blik goed onder koud water. Kruid met olijfolie, peper, zout en de gebakken ajuin. Doe er ook wat limoensap bij.

 10. Voor de tahindressing. doe de tahin, het citroensap, de platte peterselie en de sojayoghurt in een mixer. Als de dressing te dik is, voeg je er wat water bij. Kruid met peper en zout. 

 11. Voor het vlees: doe de koolzaadolie in een kom en voeg hier de fijngesneden oregano, een fijngesneden sjalot, de zwarte peperbollen en de ancho chili’s (of andere chilipeper bij. Leg de entrecote in de marinade. Laat het vlees 12 uren rusten.

 12. Haal het vlees een uur voor het bakken uit de koelkast. Verhit de grillpan tot ze zeer heet is. Bak de entrecote een paar minuten langs elke kant volgens de gewenste bakwijze. (Tip: dit kan variëren naargelang de dikte van het vlees.) Haal uit de pan, leg opzij en laat 5 minuten rusten.

 13. Stel nu je bowl of kommetje samen. Probeer alles naast elkaar te leggen. Begin met de tomaatjes, dan de rijst, de mais en de bonen. Snij het vlees in reepjes en leg het bij de rest in de bowl.

 14. Werk af met de guacamole en de dressing.

0
Nog geen stemmen