Americain préparé met verse frietjes en mayonaise

Ingrediënten

voor de tartaar

Voor het vlees

voor de mayonaise

voor de gebonden vinaigrette

Tom Waes kiest voor steak americain als klassieker. Sofie probeert dit gerecht uit zijn kindertijd te evenaren. 

Dit kan iedereen
4 personen
Tussen 15 en 30 minuten
Belgisch

Bereiding

  1. Begin met de frietjes. Schil de aardappelen. Snij in schijfjes en daarna in frietjes van de gewenste dikte. Leg in koud water.

  2. Haal uit het water en dep goed droog.

  3. Pocheer ze eerst 5 minuten aan 150 graden in een friteuse met ossevet. Laat even afkoelen en zet opzij.

  4. Was de sla, zwier droog en doe in een kom. Zet opzij.

  5. Maak nu de gebonden vinaigrette. Doe een flinke eetlepel mosterd in een pot. Voeg twee dooiers, peper, zout en sap van een citroen toe. Klop los. Voeg al kloppend zeer langzaam maïsolie toe. Klop tot je een dikke gebonden vinaigrette hebt. Dit meng je later onder het vlees.

  6. Begin nu met het vlees. Maal je het vlees zelf, gebruik dan puur vetvrij rundsvlees. Maal het fijn met de gehaktmolen. 

  7. Pel een ajuin. Snij een halve ajuin fijn. Was de peterselie en snij fijn. Snij ook wat augurkjes fijn.

  8. Meng het vlees onder de gebonden vinaigrette. Voeg de worchestersauce, eventueel een lepel mosterd, kappertjes, fijngesneden, peterselie en augurkjes toe. Kruid goed met peper en zout. Voeg tenslotte wat tabasco naar smaak toe.

  9. Wil je nog verse mayonaise? Meng een eetlepel mosterd met twee dooiers en sap van een citroen toe. Kruid met peper en zout. Klop los. Voeg al kloppend zeer langzaam maïsolie toe tot je een dikke mayonaise hebt. Dit is inderdaad hetzelfde als de gebonden vinaigrette. Alleen voeg je meer olie toe en klop je ook veel langer tot het echt een dikke mayonaise is.

  10. Werk de frieten af. Bak ze goudbruin af aan 180 graden in 1 à 2 minuten. Laat uitlekken op keukenpapier.

  11. Serveer de tartaar op het bord met de verse frieten, eventueel wat verse mayonaise en sla.

0
Nog geen stemmen