Gegrilde lamskeftakebabs met pistachenoten en een pikante slawrap
Ingrediënten
-
1 citroen
-
4 een aantal sumak (eventueel te vervangen door de fijngeraspte schil van 1 citroen)
-
1 el komijnpoeder
-
1 el chilipoeder
-
2 el verse tijmblaadjes
-
500 gr voorgesneden lamsschouder- of nekfilet, in stukken van 2,5 centimeter gesneden
-
zwarte peper
-
handvol gepelde pistachenoten
-
enkele handjes gemengde sla (Romeinse sla, bindsla, andijvie of rucola), gesneden
-
klein bosje munt (blaadjes)
-
1 rode ui, gepeld en zeer fijn gesneden
-
verse platte peterselie, gebruik de blaadjes
-
extra Vergine olijfolie
-
4 grote platbrood of tortilla wrap
-
zeezout
-
4 el natuuryoghurt
Bereiding
Dit gerecht maak je het best op de hete kolen van een barbecue, maar als dat niet mogelijk is, zet dan je grill op de hoogste stand of verwarm een grillpan. Wat je ook doet, zorg ervoor dat je hittebron voorverwarmd is.
Doe het lam in de keukenmachine samen met het grootste deel van de tijm, de chili, de komijn en de sumak (bewaar van elk een beetje om het er later over te strooien), een beetje zout en peper en alle pistachenoten. Zet het deksel op de keukenmachine en hou de knop ingedrukt tot het mengsel eruitziet als gehakt.
Verdeel het vlees in vier gelijke stukken en neem vier vleespennen. Duw het vlees rond de pennen met vochtige handen. Maak met je vingers kleine inkepingen in het vlees. Zo krijg je een mooiere textuur als het gebakken is.
Vermeng de sla met de munt in een kom. Doe in een andere kom flink wat zout en peper bij de ui en pers het sap van de citroen erbij (de zuurheid van de citroen geeft het wat pit en zal de rauwe ui wat pekelen). Meng dit alles dooreen met je handen en doe er dan de peterselie bij.
Gril de kebabs tot ze aan elke kant mooi bruin zijn. Besprenkel je sla en munt met een scheutje extra vergine olijfolie, voeg een beetje citroensap en wat zout en peper toe. Verwarm ondertussen je platbroden dertig seconden in je grillpan of onder de grill. Verdeel ze dan over de borden en leg op elk brood wat sla en ui. Als je kebabs gebakken zijn, haal ze dan van de stokjes en leg ze op het brood. Je kunt ze heel laten of in stukjes breken. Strooi de rest van de sumak, komijn, chili en verse tijm erop en doe er nog wat zout en peper bij.
Nu kun je kiezen: ofwel gooi je de sla, het vlees en de sappen samen op de platbroden en doe je er wat natuuryoghurt bij voor je ze oprolt en opdient; ofwel kun je het je vrienden aan tafel laten doen, zodat ze hun kebabs zelf samenstellen en oprollen en besprenkelen met wat olijfolie.
voor meer recepten ga naar VTMKoken.be