De allerlekkerste kerstham

Ingrediënten

voor de ham

voor het glazuur

Ik at ooit de allerlekkerste ham op een Kerstdag in London. Het is veel makkelijker te bereiden dan je zou denken en vooral ideeal voor een grote groep gasten (of voor veel restjesplezier nadien). Het enige dat je nodig hebt, is wat tijd. Maar niets zo fijn als samen in de keuken het Kerstmaal voorbereiden - terugmijmeren op het vorige jaar en al vooruit kijken naar het nieuwe jaar. Maar eerst, alle pakjes opendoen en met de familie Kerst vieren!

 

Beginner
10 personen
Meer dan 90 minuten
Brits
Hoofdgerecht

Bereiding

  1. Pel de ui en halveer. Halveer de bol venkel. 

  2. Doe met de knoflooktenen en de specerijen in een grote pan, voeg de wijn toe leg er de ham in. 

  3. Giet er voldoende water bij zodat de ham volledig onderstaat. 

  4. Zet op het vuur en breng aan de kook. 

  5. Draai het vuur lager tot net onder het kookpunt en leg het deksel schuin op de pan. 

  6. Laat ongeveer 3 tot 3,5 h koken. 

  7. Verht de oven voor op 200°C;

  8. Haal de ham uit het vocht en snij met een scherp mes de buitenste harde laag vet weg maar laat nog een stukje vet zitten. Kerf dat in in een ruitpatroon. 

  9. Steek in elk punt een kruidnagel. 

  10. Maak het glazuur: Klop de ingrediënten los in een pannetje en laat aan de kook komen. 

  11. Laat verder inkoken tot een stroperig geheel. 

  12. Bekleed een braadslee met folie en leg de ham erin. 

  13. Verdeel de glazuur over de ham en zet 10-15 minuten in de oven. 

  14. Haal de ham uit de oven en laat even rusten voor je ze versnijdt. 

0
Nog geen stemmen