De allerlekkerste kerstham
Ingrediënten
voor de ham
-
7 kg ham
-
2½ dl rode wijn
-
water
-
1 ui
-
2 tenen knoflook
-
1 el jeneverbessen
-
1 el korianderzaad
-
1 el venkelzaad
-
1 el gemengde peperkorrels
-
1 handvol kruidnagels
voor het glazuur
-
4 el veenbessengelei
Bereiding
Pel de ui en halveer. Halveer de bol venkel.
Doe met de knoflooktenen en de specerijen in een grote pan, voeg de wijn toe leg er de ham in.
Giet er voldoende water bij zodat de ham volledig onderstaat.
Zet op het vuur en breng aan de kook.
Draai het vuur lager tot net onder het kookpunt en leg het deksel schuin op de pan.
Laat ongeveer 3 tot 3,5 h koken.
Verht de oven voor op 200°C;
Haal de ham uit het vocht en snij met een scherp mes de buitenste harde laag vet weg maar laat nog een stukje vet zitten. Kerf dat in in een ruitpatroon.
Steek in elk punt een kruidnagel.
Maak het glazuur: Klop de ingrediënten los in een pannetje en laat aan de kook komen.
Laat verder inkoken tot een stroperig geheel.
Bekleed een braadslee met folie en leg de ham erin.
Verdeel de glazuur over de ham en zet 10-15 minuten in de oven.
Haal de ham uit de oven en laat even rusten voor je ze versnijdt.
voor meer recepten ga naar VTMKoken.be