Gebakken varkenskroontje met lichte roomsaus, oesterzwammen en gevulde aardappel

Ingrediënten

  • 1 varkenskroontje (ongeveer 600 gram)
  • 2 el olijfolie
  • 2 el boter
  • 40 gr vet spek
  • 8 teentjes knoflook
  • 2 el broodkruim
  • een halve bussel basilicum
  • 250 gr oesterzwammen
  • 4 grote bloemig kokende aardappelen
  • 1 sjalot
  • 2 el gehakte peterselie
  • 1 dl lichte rundbouillon
  • 2 dl volle room
Gevorderde
4 personen
Meer dan 90 minuten
Hoofdgerecht

Bereiding

  1. Kruid het varkenskroontje met zout en peper.

  2. Verwarm de oven voor tot 200°C.

  3. Kleur het vlees kort in boter.

  4. Kook de knoflookteentjes gedurende 20 minuten in ruim water. Spoel ze in koud water en mix samen met het vet spek en de basilicum
. Strijk deze ‘crème’ over het vlees en strooi er het broodkruim over.

  5. Kook de aardappelen in de schil, snijd het hoedje er af en schep ze voorzichtig leeg.

  6. Stoof de fijngehakte sjalot in de boter en prak de aardappelpulp erin fijn. Breng op smaak met de peterselie, peper en zout en vul er de aardappelen mee.

  7. Zet het vlees in de oven en draai de thermostaat terug naar 180°C. Bak 15 minuten en verlaag de temperatuur dan naar 150°C. Bak nog eens 45 minuten. Arroseer tijdens het braden regelmatig met de braadjus. Zet er na 45 minuten de gevulde aardappelen naast.

  8. Snijd intussen de oesterzwammen fijn en bak ze in olijfolie. Voeg de rundbouillon toe en laat kort inkoken. Voeg de room toe en laat opnieuw inkoken tot een licht gebonden saus. Breng op smaak met zout en peper.

  9. Snijd het vlees in plakken en serveer op warme borden. Leg aardappelen ernaast en lepel de saus er voorzichtig rond.

0
Nog geen stemmen

MaremmAlta, Micante Sangiovese 2011 (Toscana, Italië)

Viniamo €9,08

Een fijne, florale biologische wijn. Heel fruitsoepel (kersen, aalbes, aardbei), met een rijpe cacaotoets.

.

VLAM

Campagne met steun van de VLAM.

Certus