Ierse stoofpot van lam, aardappelen en wortel
Ingrediënten
-
4 el bloem
-
675 g lamsschouder
-
1 tl fijngesneden tijm
-
2 ui (in plakjes gesneden)
-
2 grote wortels (in plakjes gesneden)
-
600 ml kippenbouillon
-
een scheutje Worcestersaus
-
675 g aardappelen
-
40 g boter (bv. Kerrygold)
-
Zout en peper
Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 °C, ovenstand 4. Doe de bloem in een ondiepe schaal en breng het gul op smaak met kruiden. Kruid ook het lamsvlees. Leg de helft van het lamsvlees op de bodem van een ronde braadpan en voeg een beetje tijm toe. Versnipper de ui er overheen, daarna de wortel en breng het geheel op smaak met opnieuw een beetje tijm. Bedek de groenten volledig met de rest van het lamsvlees en versnipper ten slotte de rest van de tijm.
Giet voldoende kippenbouillon erbij zodat het net boven de laatste laag lamsvlees komt te staan. Voeg een of twee scheutjes Worcestersaus toe. Doe de deksel op de pan en zet hem in de oven. Laat het lekker sudderen tot het gaar is. Controleer na 1 uur de stoofpot: als het vlees en de groenten mals zijn en het bouillon wat ingedikt is, is de stoofpot gaar.
Doe de aardappelen in een grote pan kokend zout water, breng het opnieuw aan de kook en laat de aardappelen 10 minuten sudderen. Giet ze af in een vergiet en zet ze 5 minuten weg tot ze voldoende afgekoeld zijn om te hanteren. Snij de aardappelen in de lengte in plakken van 1 cm dikte en leg ze enigszins overlappend op de top van de stoofschotel.
Smelt de boter in een kleine pan of in de magnetron en smeer hiermee de aardappelen in. Breng het geheel op smaak en laat het nog eens 40 minuten stoven in de oven tot de aardappelen gaar en heerlijk goudbruin zijn en de stoofschotel borrelt aan de rand van de schaal. Zet de stoofschotel rechtstreeks vanuit de oven op tafel.
voor meer recepten ga naar VTMKoken.be