Lekker Iers: sodabrood

Ingrediënten

  • een beetje boter (Kerrygold)
  • 200 g bloem
  • 300 g volkorenbloem
  • 1½ kl zout
  • 1 kl natriumbicarbonaat
  • 500 ml karnemelk

beleg

Legendarische gerechten zoals ciabatta of panettone kunnen niet tippen aan traditioneel Iers Sodabrood. Zoet of hartig, altijd heerlijk met boter en zelfgemaakte frambozenjam of gerookte zalm met dille.

Dit kan iedereen
4 personen
Tussen 60 en 90 minuten
Vegetarisch

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180°C. Vet een bakplaat licht in met wat zachte Kerrygold boter en strooi er vervolgens wat bloem er overheen.

  2. Meng de bloem, het volkorenmeel, zout en natriumbicarbonaat in een grote kom.

  3. Maak een kuiltje in het midden en voeg de karnemelk toe en meng daarna de ingrediënten tot een zacht deeg ontstaat.

  4. Strooi wat bloem op een schoon werkvlak en kneed het deeg zachtjes 1 min om het deeg goed te mengen. In tegenstelling tot gewoon brood, is het van belang het deeg niet teveel te kneden.

  5. Leg de ronde deegbal op de voorbereide bakplaat en bestuif het ruim met bloem en snijd een diep kruis in de bovenkant. Zet het in de oven en laat het ± 35 min bakken. 

  6. Haal het brood uit de oven en laat het afkoelen op een rooster. Als je eerder van een zachte korst houdt, wikkel je hete brood in een theedoek.

  7. Snijd het brood naar keuze in dunne of dikke sneden en besmeer ze met Kerrygold boter. Beleg ze met gerookte zalm en dille of met een toefje boter en jam. Tip: probeer dit recept ook eens met dikke room voor 's middags bij de thee!

0
Nog geen stemmen