Paardenbloemgelei met cava
Ingrediënten
-
2 lege potjes (230ml)
-
100 g gele paardenbloempjes zonder stengel
-
2 sinaasappels (sap)
-
3 el citroensap
-
300 ml cava
-
confituursuiker (500g voor 1kg fruit)
Bereiding
Verzamel een honderdtal bloemetjes (alleen het gele bloemetje, geen stengel). Spoel de bloemetjes heeeeeel kort.
Snijd vervolgens het groene ‘poepke’ van de bloemen en doe de gele blaadjes in een grote kookpot.
Voeg het citroensap, het sinaasappelsap en de cava toe. Breng aan de kook en laat 5 minuten koken met het deksel op de kookpot.
Neem de kookpot van het vuur en laat alles een nachtje rusten.
Neem de volgende ochtend een zeef en een geleidoek. Leg de geleidoek in de zeef en giet er eerst kokend water door. Zo is de doek gebruiksklaar. Giet er daarna het bloemenmengsel door. Wring de doek uit.
Meet het sap af en voeg 55 gram suiker toe per deciliter sap. Los de suiker goed op en breng aan de kook. Laat 3 minuten koken.
Test of de gelei voldoende stolt.
Schuim af met een schuimspaan als dat nodig is.
Giet de hete gelei onmiddellijk in propere glazen potjes. Vul ze netjes tot aan de rand.
Sluit de potjes onmiddellijk af met een deksel, keer ze om en laat afkoelen.
voor meer recepten ga naar VTMKoken.be