Asperges met gebakken zalm en yoghurtsausje
Ingrediënten
voor de asperges
-
800 g Belgische asperges
voor het yoghurtsausje
-
2 el Griekse yoghurt
-
2 el verse mayonaise
-
1/2 komkommer
-
enkele takjes bieslook
-
enkele takjes krulpeterselie
-
citroensap van 1/3 citroen
-
vers gemalen peper
-
een snuifje Fleur de sel
voor de gebakken zalm
-
4 moten wilde zalm
-
een klontje boter
-
een scheutje olijfolie
-
vers gemalen peper
-
een snuifje zeezout
voor het spiegelei
-
4 eieren
-
een klontje boter
-
vers gemalen peper
-
een snuifje zeezout
-
een mespunt currypoeder
voor de afwerking
-
een handvol mosterdblad
Bereiding
Bereid de asperges: Maak de asperges schoon. Schil rondom van de punt naar beneden. Snij het 'kontje' eraf en bewaar samen met de schillen voor een asperge bouillon.
Breng een ruime pot gezouten water aan de kook. Kook de asperges gaar (ze zijn gaar wanneer ze lichtjes buigen, 6 à 8 minuten afhankelijk van de dikte) en haal ze voorzichtig met een tang (neem de onderkant vast) uit de pot en leg ze op een vaatdoek.
Maak het yoghurtsausje: Rasp de komkommer en hak de kruiden fijn.
Meng met de rest van de ingredienten en breng op smaak met vers gemalen peper en fleur de sel.
Bak de zalm: Snij de zalm in blokjes. Laat de boter smelten in een hete pan, voeg een scheutje olijfolie toe en bak de zalmblokjes kort. Kruid met vers gemalen peper en zeezout.
Bak het spiegelei: Breek elk ei apart in een kommetje. Verhit de boter in een koekenpan en zet er de dresseerringen op. Schenk de eitjes in de dresseerringen en bak ze mooi krokant. Breng op smaak met versgemalen peper, zeezout en currypoeder.
Werk af: Verdeel de asperges met de zalmblokjes over grote borden en werk af met het yoghurtsausje. Serveer met het spiegelei en mosterdblad.
voor meer recepten ga naar VTMKoken.be