Sofies Feestmaand: Kalkoenrollade met appeltjes, peren en gespoten patatjes
Ingrediënten
voor het kalkoengebraad
-
1 kalkoenrollade (in netje met spekje erop)
-
een paar takjes rozemarijn
-
½ citroensap
-
3 Cox appelen
-
3 Durondo peren
-
½ tl cayennepoeder
-
½ tl steranijspoeder
-
1 el bruine suiker
-
peper en zout
-
2 el olijfolie
-
½ citroen
voor de gespoten patatjes
-
1 el boter
-
4 eidooiers
-
peper en zout
voor de roomsaus
-
1 bakje witte paddestoelen
-
peper en zout
-
100 ml room
-
1 glaasje cognac
-
1 klontje boter
Bereiding
Kruid de kalkoenrollade met peper en zout. Laat hem aankleuren in een hete pan met olijfolie. Zorg ervoor dat beide kanten mooi aangebakken zijn.
Snij de appelen en peren in twee. Verwijder het klokhuis met een pomme parisiennelepel. Snij elke helft in twee of drie partjes.
Doe de bruine suiker, steranijs, cayennepoeder, zout, olijfolie en het sap van een halve citroen in een kom. Meng goed onder elkaar. Doe dan de appelen en peren bij in de kom en zet goed onder elkaar.
Doe het gebraad in een ovenschaal en teek wat takjes rozemarijn onder het netje. Verdeel de appelen en peren rond het vlees in de schaal. Verdeel nog wat takjes rozemarijn over het fruit.
Steek 35 à 40 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden Celsius.
Schil de aardappelen en stoom ze gaar: ongeveer 20 minuten vanaf het kookt.
Kruid de aardappelen met peper, zout en muskaatnoot en doe er de boter en eidooiers bij. Plet goed zodat er geen brokjes meer zijn. Doe de puree in een spuitzak met een gekarteld spuitmondje.
Leg bakpapier op een bakplaat en spuit de puree hier op. Steek 10 minuten bij het gebraad in de oven tot ze mooi bruin zijn.
Maak tenslotte de saus. Snij de paddenstoelen in schijfjes en bak ze in een pan met een gesmolten klontje boter. Kruid met peper en zout.
Zet de dampkap uit alvorens je gaat flamberen. Voeg een glaasje Cognac toe en flambeer. Wees voorzichtig!
Voeg de rundsbouillon en de room toe. Laat kort inkoken op een zacht vuurtje.
Versnijd het vlees. Serveer een paar sneetjes vlees met de gebakken puree, saus en het fruit.
voor meer recepten ga naar VTMKoken.be