Vanilleroomhoorntjes en worstenbroodkrans

Ingrediënten

  • een paar vellen bladerdeeg
  • dorure (eidooier + scheutje melk)
  • 400 g gemengd gehakt (varken/rund)
  • 1 snee brood (2 à 3 cm dik)
  • 1 bot bieslook

voor de hoorntjes

voor de cocktail

  • 1 fles geuze
  • 1 fles champagne

Sam is grote fan van gehakt. Worstenbroodjes zijn dus helemaal zijn ding. Sofie creëert daarom een echte worstenbroodkerstkrans. Als extra toetje krijgt Sam zelfgemaakte hoorntjes met vanilleroom. En afsluiten doen ze met een luxe 'half en half' cocktail. Goed weekend met Sam De Bruyn!

Tip: Sofie gebruikt hoornvormpjes. Je vindt die op internet of in een aantal bakwinkels. Sofie kocht ze deze keer bij Chocolate World in Antwerpen.

Gevorderde
4 personen
Tussen 30 en 60 minuten
Belgisch
Hapje

Bereiding

  1. Voor de kerstkrans. Snij een sjalotje en wat bieslook fijn.

  2. Snij de korsten van de snee brood en snij het in stukken. Kneed het brood met een scheutje melk tot een papje.

  3. Meng de fijngesneden sjalot, de fijngesneden bieslook en het gehakt onder het broodpapje. Kruid met peper, zout en muskaatnoot en kneed verder met je handen.

  4. Zet een kommetje ondersteboven op een bakplaat met bakpapier. Zo behoud je de mooie ronde vorm voor de kerstkrans.

  5. Snij vierkantjes uit het bladerdeeg.

  6. Rol het gehakt tot worstjes (ongeveer de grootte van een tv-worstje) en rol ze in het bladerdeeg. Plooi dicht. Leg ze rond het kommetje op de bakplaat in kransvorm tegen elkaar.

  7. Maak dorure: meng een eidooier met een scheutje melk. Smeer hier de krans mee in. Dit geeft de krans een mooie kleur.

  8. Haal het kommetje weg en zet de krans 25 à 30 minuten in een voorverwarmde oven van 190 graden Celsius.

  9. Haal de worstenbrood-kerstkrans uit de oven. Laat afkoelen. Werk de krans eventueel af met een lintje.

  10. Voor de vanillehoorntjes. Snij het bladerdeeg in slierten van ongeveer één centimer breed.

  11. Kleef drie van de slierten aan elkaar tot een lange slinger.

  12. Neem de hoornvormpjes. Begin van onder en rol het deeg er helemaal rond. De slierten moet elkaar een klein beetje overleggen. Trek er niet aan!

  13. Wrijf de hoorntjes in met een beetje dorure (=een eidooier met een scheutje melk losgeklopt)..

  14. Rol de hoorntjes in rietsuiker.

  15. Leg de hoorntjes op een bakplaat. Leg ze met de sluiting naar beneden. Bak ze 20 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden. Laat ze daarna afkoelen en haal ze voorzichtig van de vorm.

  16. Maak nu de vanilleslagroom.

  17. Klop de slagroom op met de bloemsuiker en de zaadjes van een vanillestok.

  18. Voeg twee eetlepels vanille-extract toe (of naar smaak).

  19. Doe de slagroom in een spuitzak en vul de hoorntjes.

  20. Voor de 'half en half' cocktail: vul een glas met één derde geuze en vul aan met champagne.

0
Nog geen stemmen