Cottage pie
Ingrediënten
-
1 blok cheddar kaas
voor het gehakt
-
500 g runds/varkensgehakt
-
1 grote ui
-
peper en zout
-
1 klontje boter
voor de groenten
-
250 g erwten (diepvries)
-
½ bot wortelen
-
1 takje tijm
-
1 prei
-
2 klontjes boter
-
1 blaadje laurier
voor de saus
-
250 ml rundsbouillon
-
250 ml rode wijn
-
1 kl jeneverbes
-
1 kl zwarte peperbollen
-
1 el rodebessengelei
-
peper
-
zout
-
1 klontje boter
-
1 blaadje laurier
-
1 takje tijm
voor de puree
Bereiding
Voor het gehakt: pel en snij de ui fijn.
Smelt een klontje boter in een pan. Stoof de fijngesneden ui aan in de gesmolten boter.
Doe het gehakt bij in de pan. Plet het vlees met een vork en bak aan. Kruid met peper en zout.
Lepel het gebakken gehakt in de ovenschotel.
Voor de groenten en de puree: schil en snij de wortelen in schijfjes. Doe in een kookpotje met een klontje boter, peper, zout, een takje tijm, een blaadje laurier en zet onder in water. Zet op een zacht vuurtje en laat pruttelen.
Schil de aardappelen en stoom ze gaar in 15 minuten vanaf het water kookt. Was de prei. Snij overlangs in twee en daarna fijn.
Smelt een klontje boter in de pan en stoof de prei kort aan.
Voeg de erwten bij de prei. Stoof aan.
Vis de tijm en de laurier uit de gare wortelen en giet ze af. Voeg de wortelen bij de andere groenten.
Lepel de groenten bovenop het gehakt in de ovenschaal. Druk alles goed aan.
Snijd de tomaten in blokjes en verdeel over de groentenlaag.
Stamp de gestoomde aardappelen tot puree. Voeg er een klontje boter bij en kruid met peper, zout en muskaatnoot. Voeg er ook nog een eitje aan toe. Zorg dat er geen brokjes zitten in de puree. Lepel de puree in een spuitzak met een gekarteld spuitmondje.
Spuit de aardappelpuree in roosjes bovenop de groenten.
Rasp wat cheddarkaas fijn en strooi over de ovenschotel. Zet de schotel ongeveer 20 minuten in een voorverwarmde oven van 190 graden Celsius.
Voor de rodewijnsaus: Doe de 250ml rundsbouillon in een kookpotje en zet op het vuur. Giet er de 250ml rode wijn bij. Breng aan de kook. Voeg tijm en laurier toe.
Smelt een klontje boter in een andere pan. Snij twee sjalotten fijn en stoof aan in de boter.
Doe 1 kl zwarte peperbollen en 1kl jeneverbes in een vijzel en stamp ze fijn. Doe ze bij de rode wijn en bouillon. Voeg ook 1 eetlepel van de rodebessengelei toe. Laat kort inkoken.
Zeef de saus en blus hiermee de aangestoofde sjalotjes. Doe in een kommetje.
Serveer de ovenschotel met de saus.
voor meer recepten ga naar VTMKoken.be