Gemarineerde rauwe zalm (zelf marineren) op een toastje

Ingrediënten

  • 200 gr rauwe zalm
  • 4 olijfolie
  • 4 limoensap
  • 1 kleine rode ui
  • 50 gr dille
  • peper
  • zeezout
  • toastbrood
  • fama
Beginner
4 personen
Tussen 15 en 30 minuten
Scandinavisch
Voorgerecht

Bereiding

  1. Snijd de zalm in reepjes van een halve centimeter. Hoe smaller je je zalm snijdt, hoe sneller hij zal gemarineerd zijn.

  2. Ik kies nu voor een basismarinade met olijfolie, limoensap en ui. Ik wil altijd een beetje zuur bij de vis, wat limoen, maar citroen kan ook. Dat zorgt voor een frisse toets aan je vis. Limoen of citroen zorgt er ook voor dat de vis een beetje gaart in de marinade. Als je wat verder wil gaan in je experiment kan je een beetje bloemsuiker toevoegen: dat zorgt voor een zoete toets.

  3. Zorg dat je je marinade in een lage kom doet, zodat de vis overal goed in de marinade ligt. Draai hem om zodat hij langs beide kanten gemarineerd wordt.

  4. Doe er plasticfolie over of doe er een deksel op. De gemarineerde zalm moet nu zo’n uurtje in de koelkast. Zonder dat je hem afdekt, anders neemt de vis de smaak op van andere zaken die in de koelkast staan. Je mag de zalm ook niet te lang laten marineren want dan is de vis overgaar.

  5. Laat de Fama “zingen”. Leg je toastje in de pan en bak het zo’n 2 minuten aan iedere kant zodat het kan kleuren. Zorg er voor dat je vuur niet te hoog staat, zodat de toast niet aanbrandt. Laat de toast afkoelen voordat je de koude zalm erop legt. Als het nog te warm zal het toastje plat worden en krijg je een spons met zalm. Dat moet je vermijden. Schik de zalm op het afgekoelde toastje. De marinade moet je zeker niet weggooien: je kan die ook nog gebruiken als vinaigrette.

0
Nog geen stemmen