Ans cupcakes met peer, amandel en mascarponecrème
Ingrediënten
voor de opgelegde peren
-
3 kg peren
-
1 kg suiker
-
1 l water
-
een paar kaneelstokjes
voor de mascarponetopping
-
75 g suiker
-
250 g mascarpone
-
1 shotglaasje perencello of perenlikeur
-
3 eieren
voor het beslag
-
4 eieren
-
400 g bloem
-
200 g boter
-
400 g suiker
-
4 zakjes vanillesuiker
-
4 kl bakpoeder
-
80 ml perenlikeur of perencello
voor de afwerking
-
2 opgelegde peren
-
bresiliennenootjes
-
4 el amandelschilfers
-
perenlikeur of perencello
Bereiding
Begin met het beslag. Klop boter met suiker en vanillesuiker op.
Doe er één voor één de eieren bij.
Doe er nu de bloem en het bakpoeder bij. Klop zachtjes en dan wat harder tot een homogeen beslag.
Breng op smaak met een likje perencello of perenlikeur.
Duw papieren cakevormpjes in je cupcakebakplaat (of zet de papieren op een bakplaat). Vul met 1 grote lepel beslag.
Plaats in de voorverwarmde oven van 180°C en bak 15 minuten of tot ze gaar zijn. Tip: prik er met een satéstokje in. Hangt er geen beslag aan, dan zijn ze klaar.
Haal ze dan uit en laat afkoelen.
Voor de opgelegde peren (je kan die ook kopen): dit zijn hoeveelheden voor heel wat peren. Uiteraard kun je er ook wat minder maken. Schil de peren, snij in twee. Breng het water met de suiker aan de kook tot de suiker opgelost is. Doe de peren in een bokaal. Steek er een stokje kaneel bij. Zet onder in siroop. Sluit af. Draai om en laat afkoelen.
Voor de mascarponetopping: Splits de eieren. Klop het eiwit stijf. Zet opzij.
Klop de eidooiers nu op en voeg de suiker toe. Klop tot een schuimige massa.
Voeg de mascarpone en perenlikeur toe en klop mee op.
Spatel er voorzichtig het opgeklopte eiwit onder.
Doe in een spuitzak en laat een paar uur opstijven in de koelkast.
Voor de afwerking: rooster de amandelschilfers in een pan.
Snij de opgelegde peren in blokjes.
Vul de pipetjes voor de volwassenen (optie).
Hol de cupcakes een beetje uit. Spuit er de topping op. Werk af met nootjes, amandelschilfers en peren. Steek het pipetje in de cupcake. Smakelijk.
Tip: werk ze pas op het einde af. Anders wordt de topping lopend.
voor meer recepten ga naar VTMKoken.be