peer

Eigenschappen

Peren zijn nauw verwant aan appels. De boom bloeit - afhankelijk van het ras - gemiddeld van half april tot begin mei. Een peer groeit uit een bevruchte bloem, meestal eerst met de dikke kant naar boven, maar door het toenemende gewicht van de vrucht kantelt deze geleidelijk naar onderen.

Je kunt peren in twee categorieën verdelen: handperen en stoofperen. Handperen rijpen op kamertemperatuur na en worden dan steeds zachter en malser. Stoofperen kun je niet rauw eten en zijn daarom meer een soort groente. De meeste peren komen uit eigen land en zijn van topkwaliteit.

Variëteiten
Conférence is de meest bekende peersoort. Ze is langwerpig en slank en heeft een groenbruine kleur. Als de vrucht rijpt, worden de schil en het witte vruchtvlees geler van kleur. De smaak is fijn en zoet en als je een hap neemt, zal het sap garantie van je kin lopen.
De Doyenné du Comice wordt de koninginnenpeer genoemd omdat de vrucht erg zoet is en buitengewoon sappig. Je kan hem verkrijgen van september tot maart.
De peer met de goudkleurige schil is de Durondeau. Hij heeft wit vruchtvlees en een typische smaak en is beschikbaar van augustus tot februari.
De Triomphe de Vienne is een grote, bronzen peer met een fijn aroma. Je kan hem verkrijgen van augustus tot november.
De laatste in de rij is de Beurré Hardy, dat is een middelmatige tot grote vrucht met een bronzen kleur en een lichtzure smaak.

Peren koop je best als ze nog vrij hard zijn, zodat je ze langer kan bewaren.

Recepten