Tine Vanhee
Lamstajine met couscous, wortel-venkelsalade en hummus
Ingrediënten
voor de lamstajine
-
1 el venkelzaadjes
-
1 el komijnzaadjes
-
1 el kurkuma
-
1 ui (fijngesneden)
-
1 teentje knoflook (fijngesneden)
-
1 lamsschouder (in blokjes gesneden)
-
2 wortels
-
¼ butternutpompoen
-
kippenbouillon
voor de couscous
-
300 gr middelgrote couscous
-
klont boter
-
handvol korianderbladeren
-
handvol muntblaadjes
-
handvol citroenmelisse
-
peper en zout
voor de wortelsalade
-
3 wortels
-
3 el olijfolie
-
2 el gesneden munt
-
1 el oranjebloesemwater
-
2 th l limoensap
-
1 th l kristalsuiker
-
1 teentje knoflook
-
peper en zout
voor de venkelsalade
-
sinaasappel
-
peper en zout
voor de hummus
-
blik kikkererwten
-
peper en zout
-
olijfolie
-
sesampasta
Bereiding
Voor de lamstajine
- Kneus de venkelzaadjes, de komijnzaadjes en de kurkuma samen met de fijn gehakte kleine ui en de knoflook
- Stoof dit aan in een pot met dikke bodem met wat olijfolie
- Wanneer de ui glazig is, voeg je het in blokje gesneden lamsvlees toe
- Snij ondertussen wortel en pompoen in blokjes en voeg dit toe
- Voeg kippebouillon toe totdat alles bijna helemaal onder staat
- Laat dit een klein uurtje op een rustig vuur onder het deksel sudderen
- Haal het deksel van de pot en laat nog een halfuurtje verder sudderen zodat de saus wat kan indikken
- Strooi vlak voor het opdienen de gesnipperde bladeren over het vlees
Voor de couscous
- Meng de kaneel en de komijn onder de droge couscous
- Breng water aan de kook
- Overgiet de couscous ruim met het kokende water
- Giet na een tweetal minuten de couscous door een zeef, verfris met koud water en laat verder uitlekken
- Laat een klont boter smelten op de couscous
- Gebruik een vork om de klonten uit de couscous los te maken
- Meng zeste en sap van de limoen onder de couscous
- Snipper ondertussen de koriander, de munt en de citroenmelisse fijn en meng dit ook onder de couscous
- Breng de couscous op smaak met peper en zout
Voor de frisse wortelsalade
- Schil de wortelen en snij in julienne
- Maak een vinaigrette door de olijfolie te mengen met het oranjebloesemwater, de suiker, het limoensap en het klein teentje knoflook. Voeg op het einde de munt toe
- Haal de wortels door de vinaigrette
- Breng op smaak met peper en zout en dien op
Voor de knapperige venkelsalade
- Snij de venkel in fijne plakjes
- Schil de sinaasappel en zorg ervoor dat je het wit mee van de schil mee afsnijdt
- Snij de partjes sinaasappel er nu uit
- Meng de sinaasappel met de venkel
- Meng voorzichtig de fijngesneden munt met enkele granaatappelpitten, wat olijfolie, limoensap en wat limoenzeste onder de sinaasappel en de venkel
- Breng op smaak met peper en zout
Voor de hummus
- Pureer de kikkerwten
- Meng wat sap van de kikererwten onder de purree samen met wat olijfolie en de sesampasta
- Zorg ervoor dat de hummus smeuïg genoeg is
- Breng op smaak met citroensap, peper en zout
voor meer recepten ga naar VTMKoken.be