Parelhoen met zwezeriken en herfstgarnituur

Ingrediënten

 • 4 parelhoenfilets met pootje
 • crepinet (buikvlies van het varken)
 • enkele blaadjes bladspinazie
 • verse krulpeterselie
 • enkele knolraapjes
 • zakje voorgekookte rode bietjes
 • vers ongekookt rood bietje
 • beukenzwammetjes
 • potje ganzen- of eendenvet
 • enkele spruitjes
 • 500 gr aardperen
 • Noilly Prat
 • gevogeltefond
Gevorderde
4 personen
Tussen 60 en 90 minuten
Belgisch
Hoofdgerecht

Bereiding

 1. Kalfszwezerik: Leg de kalfszwezerik in ruim koud water met een koffielepel zout voor ongeveer een halfuur. Goed spoelen met koud water en in net niet kokend water 20 minuten pocheren. Daarna de zwezerik in ijswater laten afkoelen en alle velletjes en pezen goed verwijderen. In een propere handdoek wikkelen en koel wegzetten met een gewicht opgeplaatst, tot verder gebruik. De kalfszwezerik in balkjes snijden van ongeveer 2 cm dik en deze krokant aanbakken. Laten afkoelen en omwikkelen met verse spinazieblaadjes. Verder verwerken in de parelhoenfilets zoals verder besproken.

 2. Crumble van peterselie: Hak wat peterselie fijn en meng dit met eenzelfde hoeveelheid paneermeel. Kruiden met een beetje peper en zout en in een oven van 100°C laten drogen voor ongeveer één uur. Uit de oven halen en laten afkoelen tot je aan het dresseren begint.

 3. Gelei van rodebietsap: Je kan tegenwoordig kant en klaar gekookte rode bietjes kopen. Laat dit uitlekken en vang het sap hiervan op. Meng er een soeplepel wijnazijn en een soeplepel kristalsuiker bij. Laat dit voor de helft inkoken en zet weg tot verder gebruik.

 4. Parelhoenfilets: Verwijder het vel en snij de beentjes apart af. Leg de filets plat op de werktafel en snij de filets in de lengte horizontaal bijna volledig door. Als je dit nu openlegt bekom je een dubbel zo groot vleesoppervlak. Leg hierop een met spinazie omwikkeld balkje van kalfszwezerik, kruid met wat peper en zout en rol dit geheel op tot een worstje. Omwikkel dit vervolgens met een op maat gesneden stukje crepinet om het geheel goed samen te houden. De crepinet verdwijnt zo goed als volledig tijdens met het bakproces. Bak deze rolletjes op het laatst aan in de pan. Deze hebben slechts enkele minuten nodig, anders wordt het vlees te droog. Laat bovendien nog even rusten voordat jet de rolletjes schuins doorsnijdt.

 5. Gekonfijte boutjes: Kruid deze goed met peper en zout en bak deze aan in ganzen- of eendenvet. Overgiet dit nu volledig, tot ze volledig onderstaan, met het vet en laat dit gedurende een uur sudderen net onder het kookpunt. Haal dan de boutjes uit het vet, laat afkoelen en pluk het vlees van de boutjes. Je kan ook dit doen in voorbereiding en bij het dresseren deze vleesstukjes kort terug opwarmen in de microgolfoven bijvoorbeeld.

 6. De saus: Bak de overschotjes van vel en vlees aan samen met een ui en een knoflookteentje. Je kan hier ook nog wat extra aromaten aan toevoegen zoals bvb wat overschotjes van champignon en wortelen en een beetje tijm. Blussen met een glas Noilly Prat zodat de aanbaksels loskomen. Laat dit even opkoken en giet vervolgens alles door een zift. Een gelijke hoeveelheid gevogelte (of kalfs) fond aan toevoegen en voor 2/3 laten inkoken. Eenzelfde hoeveelheid, die nu nog overblijft, room toevoegen en opnieuw verder laten inkoken tot sausdikte. Eventueel bijkruiden met peper en zout.

 7. Zalfje van aardpeer: Schil de aardperen en snij ze in blokjes. Kook ze gaar in licht gezouten water tot ze goed gaar zijn. Afgieten en de blokjes met een mixer of blender fijnmaken. Vervolgens door een zeef duwen. Net voor het gebruik dit opnieuw opwarmen met een klontje boter en een scheutje room. Afkruiden met peper en zout. Handig is dan om dit in een spuitzak te doen. Dit is gemakkelijk om bij het dresseren mooie kleine hoopjes te spuiten. Je kan de afgesloten zak zelfs net voor het dresseren even opwarmen in de microgolfoven.

 8. Bietjes en spruitjes: Pluk enkele blaadjes van de spruitjes en blancheer deze kort in kokend water. Schep de blaadjes uit het water en leg deze weg in ijswater. Kort voor het dresseren even opwarmen in wat boter. Snij van de koolraapjes dunne sneden en steek er rondjes van uit. Kook deze beetgaar in wat kippenbouillon. Laat ze uitlekken en ook kort voor het serveren even opwarmen in wat boter. De kant en klaar gekookte rode bietjes in dunne schijven snijden en met een ronde uitsteekvorm circeltjes met een doormeter van +/- 4 à 5 cm maken. Deze schijfjes licht insmeren met een eenvoudige vinaigrette. Van een ongekookt rood bietje, dunne schijfjes snijden met behulp van een mandoline en opnieuw uitsteken in de gewenste vorm. Lichtjes bebloemen en afkloppen. De schijfjes krokant aanbakken in frietvet van 140°, net voor het dresseren en laten uitlekken op een stukje keukenpapier.

 9. Dresseren Trek met behulp van een borsteltje een lange streep op een bord. Plaats hierop rechtopstaand de twee delen van een filet en daartussen de stukjes gekonfijt vlees. Plaats daarrond enkele stukjes biet en koolraap. Verder afwerken met enkele toefjes aardpeer, enkele spruitenblaadjes, en eventueel enkele kort aangebakken beukenzwammetjes. Strooi nog wat peterseliecrumble over de rode bietenstreep en steek enkele schijfjes krokantjes rechtopstaand in de aardpeerhoopjes. Giet op het laatst wat saus tussen het vlees.

0
Nog geen stemmen