Coq au vin blanc met citroenpuree

Ingrediënten

  • 1 haan (+/- 1kg) of 2 kleintjes
  • 1 dikke snede gezouten of gerookt spek
  • 100 g kleine verse zilveruitjes
  • 1 sjalot
  • een paar takjes dragon
  • 1 el bloem
  • peper en zout
  • 1 klontje boter
  • 1 glaasje witte vermouth (noilly part)
  • 500 ml fruitige witte wijn
  • 1 kg bloemaardappelen
  • 1 citroen
  • boter
  • 100 g zure room

Coq-au-vin is een heerlijk feestgerecht. Eigenlijk is het niet zo moeilijk te maken. Met dit recept lukt het zeker. Geen fan van puree? Serveer het dan met kroketjes of frietjes.

Beginner
4 personen
Tussen 30 en 60 minuten
Frans

Bereiding

  1. Brand de pluimpjes van de haantjes af met een bunsenbrander. Kruid de haantjes met peper en zout. Doe wat dragon in het haantje en kruid ook de binnenkant met peper en zout. Smelt boter in een braadpot, en kleur de haan aan.

  2. Snij het spek in blokjes. Verwijder het kraakbeen. Pel en hak de sjalot fijn. Borstel de champignons proper en snij eventueel in de helft en pel de zilveruitjes.

  3. Haal het haantje uit de pot, en giet het vet weg. Doe het spek in deze pot en laat bakken. Voeg daarbij het sjalotje, de zilveruitjes, een takje tijm, de paddenstoelen en kruid met peper en zout. Stoof aan.

  4. Schil de aardappelen en snij in stukjes. Breng water aan de kook en voeg de de aardappelen toe en kook gaar.

  5. Strooi een lepeltje bloem over het spek en de groentjes. Blus met een glas vermouth en een flinke scheut witte wijn. Leg het haantje terug in de saus. Zet een deksel op de pot. Laat 20 minuten verder pruttelen op een zacht vuurtje.

  6. Schil de wortelen en snij in fijne balkjes. Voeg bij het haantje en laat mee koken. Giet af en toe wat saus over de haantjes. Breng op smaak met peper en zout. Rits de blaadjes van de takjes dragon, en voeg die ook toe.

  7. Giet de aardappelen af en stamp tot puree. Voeg zure room en peper en zout toe. Rasp er wat citroenschil onder en meng goed onder elkaar. 

  8. Serveer de haantjes met de groentjes, wat van de saus en puree.

0
Nog geen stemmen