Marokkaanse gehaktballetjes met courgette en raap
Ingrediënten
voor de balletjes
-
500 g lamsgehakt
-
½ ui
-
2 cm gember
-
4 tenen look
-
peper
-
zout
-
1 chilipeper
-
enkele takjes koriander
-
enkele takjes munt
-
1 cm kurkuma (vers)
-
1 el honing
-
olijfolie
voor de groenten
-
1 bot raapjes
-
1 zoete ui
-
1 kl komijn
-
3 gele courgettes
-
2 el olijfolie
-
3 el rozijntjes
-
1 scheutje water
-
2 el groene olijven
voor de m'hamsa
-
250 g M'hamsa (of couscous)
-
zout
voor de tzatziki
-
150 g Griekse yoghurt
-
½ komkommer
-
½ dille
-
2 el olijfolie
-
peper
-
zout
-
1 tl harissa
voor de afwerking
-
zeste van citroen
-
munt en koriander
Bereiding
Voor de balletjes: snij de ui, look en chilipeper fijn. Rasp de gember en kurkuma. Snij koriander en munt fijn. Hou van die laatste twee kruiden wat opzij voor de garnituur.
Meng alle kruiden en specerijen samen met het gehakt. Voeg eventueel extra paneermeel en honing toe. Rol tot balletjes.
Verhit olijfolie. Bak de balletjes en kruid met peper en zout.
Voor de groenten: Was de courgette. Snij in vier. Verwijder de zaadlijsten. Snij in blokjes.
Schil de raapjes, snij ze in schijfjes en dan in blokjes. Snij ook een ui fijn. Vijzel de komijn fijn.
Bak de komijn op in olijfolie. Voeg dadelijk de ajuin toe. Stoof glazig. Voeg de raapjes en een scheutje water toe. Laat 8 minuten pruttelen onder deksel. Voeg de courgetteblokjes toe en laat nog 5 minuten pruttelen. Voeg er tenslotte de rozijntjes en de fijngesneden olijven aan toe.
Voor de couscous: kook de m'hamsa gaar in gezouten water. Reken 7à10 minuten. Giet af.
Voor de tzatziki: Rasp de komkommer. Meng met alle andere ingrediënten.
Afwerking: serveer de couscous met de balletjes, de groenten, tzatziki. Werk af met zeste van citroen en versgesneden kruiden.
voor meer recepten ga naar VTMKoken.be