Mini focaccia broodjes, mosterd en dragonolie, bresaola

Ingrediënten

Voor de focaccia

  • 250 g harde tarwebloem
  • 4 g droge gist
  • 1 tl zeezout
  • 170 ml lauw water
  • 1 tl gedroogde tijm
  • 1 tl lookpoeder
  • olijfolie
  • 100 g taleggio (Italiaanse kaas)
  • 4 artisjokken op olie
  • een paar gekonfijte trostomaatjes
  • 6 gekonfijte look (op olie)
  • 2 dikke sneetjes chorizo

voor de vinaigrette

  • 1 el mosterdzaad
  • 1 kl roze peper
  • 200 ml olijfolie
  • ½ bot dragon
  • 1 citroen
  • 1 tl zeezout
  • zwarte peper

voor de afwerking

  • een paar olijven
  • 1 handvol mizuna (of eventueel mosterdblad)
  • 1 handvol rucola
  • 8 sneetjes bresaola (of gerookte ham)
  • 6 sneetjes mortadella

Op reis met Bartel Van Riet. Dat Bartel fan is van de Italiaanse keuken is geen geheim. Samen met Sofie bakt hij minifocacciabroodjes en vult ze op met allerlei lekkers uit Italië.

Tip: neem voor de harde bloem een kijkje bij Aveve of in de natuurwinkel.

Gevorderde
4 personen
Tussen 60 en 90 minuten
Italiaans

Bereiding

  1. Doe de bloem met een snuif zout, look en tijm in een mengkom. Meng onder elkaar. Meng de gist met het lauwwarme water. Roer los. Meng onder de bloem tot een homogeen deeg dat niet meer kleeft.

  2. Strooi wat bloem op het werkblad. Kneed tot een stevige elastische bol, die niet meer kleeft. Wrijf een kom in met olijfolie. Doe de bol in die kom. Bedek met vershoudfolie en laat 30 à 60 minuten rijzen op kamertemperatuur.

  3. Snij een paar tenen gekonfijte look in twee. Verwijder de korst van de kaas. Snij in kleine blokjes

  4. Snij de zongedroogde tomaten en artisjokken fijn en de chorizo in kleine blokjes.

  5. Strooi bloem over het werkblad. Bol het deeg nog even op. 

  6. Snij de bol in twee, elke helft in drie en tenslotte in twee, zodat je twaalf porties hebt. Bol elke portie op tot een bolletje. Gebruik bloem als het kleeft. 

  7. Leg ze op een antikleefmatje op een bakplaat. Laat nog ongeveer 20 minuten rijzen.

  8. Doe olijfolie in een kommetje. Dop je duim in de olijfolie en duw in elk bolletje (tot een donut).

  9. Duw in het gaatje naar keuze chorizo, taleggio, artisjok, look of zongedroogde tomaatjes. Laat nog even rijzen.

  10. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Bak de broodjes 15 minuten in de voorverwarmde oven.

  11. Haal uit de oven. Laat afkoelen op een rooster.

  12. Voor de vinaigrette: plet mosterdzaad en roze peperbolletjes in een vijzel tot poeder.

  13. Hak de dragon fijn. Meng olijfolie met de geplette kruiden, dragon, zeezout, peper en het sap van een citroen. Meng de rucola met mizuna. Snij wat olijfjes fijn. 

  14. Afwerking: snij overlangs in twee. Beleg naar wens met salade, mortadella, bresaola  en werk af met wat vinaigrette.

0

Nog geen stemmen