Spiegeleitje met frietjes en witloofsalade

Ingrediënten

voor de frietjes

  • 1 kg frietaardappelen
  • frituurolie of ossenvet

voor de eitjes

  • 4 eieren
  • peper
  • zout
  • 1 klontje boter

voor de witloof-veldslasalade

voor de mayonaise

  • 2 eidooiers
  • 1 el mosterd
  • witte peper
  • zeezout
  • 1 citroen
  • neutrale olie bv. zonnebloempitolie

Op grootmoeders wijze met Hilde De Baerdemaeker. Hilde groeide op tussen groententelers. Ze at dus regelmatig groenten. Op woensdag aten ze altijd frietjes met mayonaise door haar papa gemaakt. Samen met Sofie maken ze dan een veldsla-witloofsalade met handgesneden frietjes, zelfgemaakte mayonaise en spiegeleitjes. Gewoon, maar zo lekker!

Tip: moet je glutenvrij eten? Zorg dan dat de frituurolie vers is. Er kunnen bijvoorbeeld nog gluten van restjes kroket in de olie zitten.

Dit kan iedereen
4 personen
Tussen 15 en 30 minuten
Belgisch
Glutenvrij
Vegetarisch

Bereiding

  1. Voor de mayonaise: zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Doe twee dooiers in een mengkom. Klop los met een grote eetlepel mosterd. Kruid met peper en zout.

  2. Voeg al kloppend met een garde zeer langzaam de olie toe. Zorg dat de binding blijft. Roer tot een dikke mayonaise.

  3. Verfris met wat citroensap. Je kan het bewaren in een potje in de koelkast.

  4. Voor de frietjes: schil de aardappelen. Snij in plakken en dan in frietjes. Leg ze in water.

  5. Dep ze droog in een handdoek.

  6. Verwarm de friteuse op 150°C. Bak de frietjes 4 à 5 minuten voor tot ze gaar zijn. Kleuren ze al, maar zijn ze nog niet gaar? Verlaag dan de temperatuur en bak nog even verder. Haal ze uit het frietvet en laat uitlekken op keukenpapier.

  7. Verhoog de friteuse naar 180°C. Bak de frietjes nu mooi goudbruin. Laat ze even uitlekken op wat keukenpapier.

  8. Voor de veldsla-witloofsalade: was het witloof. Verwijder het voetje en snij overlangs in twee. Snij het binnenste uit de stronkjes. Snij fijn. Doe in een kom. 

  9. Pel een ui. Snij fijn. Was de platte peterselie. Zwier droog en hak fijn. Meng beide onder de witloof.

  10. Voeg een eetlepel of twee mayonaise toe aan de witloofsalade. Meng onder elkaar en kruid met peper en zout.

  11. Was de veldsla. Zwier droog. Snij het voetje af. Meng pas op het laatste moment onder de witloof. Anders wordt de salade slap.

  12. Voor de spiegeleitjes: breek de eitjes in aparte kommetjes. Smelt een klont boter in een pan.  

  13. Giet de eitjes voorzichtig in de bruisende boter. Kruid de spiegeleitjes met peper en zout. Bak ze.

  14. Afwerking: meng de sla. Lepel op het bord. Leg er de eitjes bij. Vergeet de frietjes en de mayonaise niet!

0
Nog geen stemmen