Stoofvlees met frieten

Ingrediënten

  • 1 kg stoofvlees
  • 1 bot jonge wortelen
  • 2/3 l tafelbier
  • 1 ui
  • peper
  • zout
  • 1 blokje rundsbouillon (eventueel)
  • 2 el bloem
  • 1 kg frietaardappelen

voor de mayonaise

Carbonades à la flamande, stoverij of stoofvlees met frieten is één van ons bekendste klassiekers. Sofie geeft je het perfecte recept voor het stoofvlees en voor zelfgemaakte mayonaise.

Beginner
4 personen
Meer dan 90 minuten
Belgisch
Hoofdgerecht

Bereiding

  1. Kruid het vlees met peper en zout. Kleur goed aan in wat boter.

  2. Snij de ajuinen fijn en voeg toe aan het vlees. Roer in de pot. Voeg tijm en laurier toe.

  3. Plet de jeneverbessen en hak fijn. Voeg toe aan het vlees. 

  4. Roer de bloem onder het vlees. Blus met tafelbier

  5. Schil, was en snij de wortelen uiteindelijk fijn.

  6. Schil de aardappelen. Snij in frietjes. Leg in koud water. Spoel en droog zeer goed.

  7. Frituur al eens voor gedurende 5 minuten op 140 graden.

  8. Voeg de wortelen toe aan het vlees en laat nog even inkoken.

  9. Maak de mayonaise met een mixer. Doe de dooiers van twee eitjes, een grote lepel mosterd, peper, zout en een eetlepel citroensap (of azijn) in een maatbeker. Klop alles op en voeg langzaam de olie toe. Doe dit voorzichtig. 

  10. Bak de frietjes een tweede keer op 180 graden. Laat uitlekken. Serveer met stoofvlees en mayonaise.

5

Average: 5 (1 stem)