Stoofvlees met frieten

Ingrediënten

  • 1 kg stoofvlees
  • 1 bot jonge wortelen
  • 2/3 l tafelbier
  • 1 ui
  • peper
  • zout
  • 1 blokje rundsbouillon (eventueel)
  • 2 el bloem
  • 1 kg frietaardappelen

voor de mayonaise

Stoofvlees met friet - ook wel stoverij of carbonades à la flamande genoemd - is één van de Vlaamse klassiekers. Sofie Dumont geeft je het perfecte recept om zelf stoofvlees te maken. Maar wat is stoofvlees nu zonder friet? Het recept voor de lekkerste friet en zelfgemaakte mayonaise maken dit gerecht helemaal af!

Beginner
4 personen
Meer dan 90 minuten
Belgisch
Hoofdgerecht

Bereiding

  1. Kruid het vlees met peper en zout. Bak goed aan in wat boter.

  2. Snij de ajuinen fijn en voeg toe aan het vlees. Voeg tijm en laurier toe en roer goed door.

  3. Plet de jeneverbessen en hak fijn. Voeg toe aan het vlees. 

  4. Roer de bloem onder het vlees en meng goed. Blus vervolgens af met tafelbier. Laat het stoofvlees pruttelen met de deksel er op.

  5. Schil, was en snij de wortelen fijn en zet deze apart. Voeg deze 5 minuten voor het opdienen aan het stoofvlees toe. 

  6. Schil vervolgens de aardappelen. Snij in frietjes. Leg in koud water. Spoel en droog de frieten zeer goed af.

  7. Frituur de frieten voor gedurende 5 minuten op 140 graden.

  8. Voeg de wortelen toe aan het stoofvlees en laat nog even inkoken.

  9. Maak de mayonaise met een mixer. Doe de dooiers van twee eitjes, een grote lepel mosterd, peper, zout en een eetlepel citroensap (of azijn) in een maatbeker. Klop alles op en voeg langzaam de olie toe.

  10. Bak de frietjes een tweede keer op 180 graden. Laat uitlekken. Serveer met stoofvlees en mayonaise.

5
Average: 5 (1 vote)