Religieuse

Ingrediënten

Soesjesdeeg

Roze banketbakkersroom

 • 1 ei
 • 50 gr vanillesuiker
 • 2 el maizena
 • 300 ml melk
 • rozenessence en roze voedingskleurstof

Om te garneren

 • 150 gr witte fondant
 • 2 druppels roze voedingskleurstof
 • 1 druppels rozenessence
 • verse rode rozenblaadjes

Een van Carême zijn favoriete deegsoorten was ‘la pâte à choux’, vandaag beter gekend als soesjesdeeg. Hierbij wordt er geen rijsmiddel gebruikt, maar zorgt de stoom er tijdens het bakken voor dat het deeg uitzet. Carême vond de profiterole uit en niet de eclair, want in zijn tijd bestonden er nog geen spuitzakken. Toch weet ik zeker dat Carême helemaal weg zou geweest zijn van dit prachtige pièce de milieu met een combinatie van eclairs, profiteroles en soesjes.

Beginner
4 personen
Tussen 30 en 60 minuten
Frans
Dessert
Gebak

Bereiding

 1. Verwarm de oven voor op 180°C/gasovenstand 7.

 2. Voor de soesjes: voeg de boterblokjes bij de hete melk. Verwarm zachtjes en roer tot de boter is gesmolten. Neem de pan van het vuur, zeef de bloem in de pan en klop goed door de vloeibare ingrediënten. Zet de pan terug op een zacht vuurtje en klop krachtig gedurende vijf minuten. Het deeg is klaar als het een zachte bal vormt die makkelijk loskomt van de zijkanten van de pan. Neem van het vuur en laat afkoelen.

 3. Klop de eieren stevig op in een mengkom tot er geen eiwitslierten meer te zien zijn. Klop ze daarna langzaam, in twee of meerdere keren, onder het deeg. Stop een rond mondstuk in een spuitzak en vul de zak met het soesjesdeeg. Spuit balletjes ter grootte van een muntstuk op met siliconenpapier beklede of ingevette bakplaten en een zelfde hoeveelheid grotere balletjes (ongeveer 6 cm).

 4. Bak in meerdere keren in de oven gedurende 25-30 minuten of tot ze goudbruin en krokant zijn (als de soesjes maar net geel zijn, zullen ze tijdens het afkoelen inzakken). De gebakken soesjes moeten vanbinnen hol zijn. Laat ze afkoelen op een rooster.

 5. Voor de roze banketbakkersroom: Mix de eieren, suiker en maizena tot een glad en luchtig mengsel. Breng ondertussen de melk aan de kook, neem van het vuur en voeg onder voortdurend roeren bij het eimengsel. Doe het mengsel opnieuw in de pan, breng weer aan de kook, laat 2 minuten koken, neem van het vuur en voeg de boter toe.

 6. Laat volledig koud worden in de koelkast en klop er daarna enkele druppels natuurlijke roze voedingskleurstof en enkele druppels natuurlijke rozenessence onder. Maak met een mes een gat in de grote en de kleine soesjes en vul ze met de roze crème.

 7. Om te garneren: Doe de fondant in een pan en verwarm tot lichaamstemperatuur, voeg een paar druppels roze voedingskleurstof en een druppel rozenessence toe. Doop elk soesje in de fondant en plaats telkens een klein soesje op een grote soes. Vul een spuitzak met roze crème en spuit een kleine hoeveelheid tussen de twee soezen om ervoor te zorgen dat ze op hun plaats blijven zitten. Garneer met een vers rozenblaadje.

0
Nog geen stemmen