curry

Eigenschappen

  • Categorie: 
    Kruiden

Curry wordt vooral in India, Thailand, Indonesië, Engeland, Pakistan, Suriname en Nederland gebruikt. De scherpste currymengsels uit India zijn afkomstig uit Madras en Kerala. In Thailand en India wordt naast gele kerrie ook een rode kerrie gebruikt, waarbij de rode kleur afkomstig is van rode pepers.
Over het algemeen geldt: hoe roder, hoe heter.

Het woord kerrie (curry) of ‘kari’ betekent in het Tamil letterlijk 'saus'. Elke kruidenmengeling is eigenlijk kerrie, maar voor de meeste Belgen slaat het woord op één specifieke kruidenmengeling die vaak wordt gebruikt in ‘kerriesaus’ bij kip met rijst. Curry of kerrie kan slaan op een kruidenmengeling, een saus of een gerecht. Essentiële ingrediënten in commerciële kerriepoeders en -pasta's zijn kurkuma (q.v.), komijn, koriander en cayennepeper. Kerrie bevat doorgaans nog tal van andere kruiden, daarbij inbegrepen maar niet beperkt tot chili, kruidnagel, fenegriek, nootmuskaat, gember, mosterdzaad, venkelzaad, anijs, laurier en zwarte of witte peper.

De smaak van curry komt het beste tot zijn recht als het kruidenmengsel eerst heet gebakken wordt met bijvoorbeeld fijngesneden ui, en daarna pas de groenten of het vlees toegevoegd worden. Een globale schaal van scherpteaanduidingen is: Mild, Curry, Madras, Vindaloo, Phall. De laatste twee worden voor ongetrainde westerlingen niet aanbevolen.

Recepten