kalfsvlees

kalfsvlees

Kalfsvlees is afkomstig van een jong rund dat niet ouder mag zijn dan acht maanden wanneer het geslacht wordt. Die jonge leeftijd en aangepaste voeding zorgen ervoor dat het vlees mals, sappig en licht van kleur is. Het vlees is makkelijk verteerbaar omdat jonge dieren relatief weinig bindweefsel hebben. In België wordt kalfsvlees streng gecontroleerd. Belgisch kwaliteitskalfsvlees draagt het BCV-kwaliteitslabel, gekenmerkt door het klavertje vier. Dat label krijgt het vlees enkel als het voldoet aan enkele strenge normen. BCV-kalverenhouders worden gecontroleerd op kwaliteitsvoeder, welzijn en gezondheid van het kalf en op gebruik van verboden groeibevorderaars. Elk gebruik van bijvoorbeeld antibiotica moet verantwoord en geregistreerd worden. Het vlees heeft een fijne smaak. Daarom gebruik je best niet te veel sterke kruiden in bereidingen met kalfsvlees. Zachte roomsausjes zijn ideaal bij kalfsvlees. Kalfsvlees heeft vaak een vetrandje, maar dat snij je best pas weg na het bakken. Het houdt het vlees namelijk sappig. Kalfsvlees heeft ook een korte baktijd. Kalfsvlees is niet enkel lekker, het is ook gezond. Het zit boordevol makkelijk verteerbare eiwitten, B-vitaminen en mineralen en bevat het relatief weinig vet.

Bewaartip

Kalfsvlees kan je in de koelkast zo’n 2 tot 3 dagen bewaren, in de diepvries bewaart het maximum 3 maanden.

Recepten