kiwi

Deze vrucht noemde oorspronkelijk Chinese kruisbes omdat de vrucht oorspronkelijk uit China kwam. In Nieuw-Zeeland werd de naam om commerciële redenen veranderd in kiwi. De naam kiwi is afgeleid van de kiwivogel, een loopvogel die op Nieuw-Zeeland voorkomt. Het ronde lichaam van deze loopvogel is bedekt met bruine veren. De kiwivrucht heeft hier iets van weg.

De vrucht wordt in grote hoeveelheden aangevoerd en is het hele jaar verkrijgbaar. Van mei tot december worden kiwi's aangevoerd uit Nieuw-Zeeland, van december tot maart uit Frankrijk, Griekenland, Italië en daarna tot en met mei, uit Chili.

De struikachtige klimplant waaraan de vrucht groeit is in z'n element in subtropische gebieden. De kiwi is een langgerekte, ronde vrucht met een lengte van ongeveer 7 cm. De schil is bruin en licht behaard. Het vruchtvlees is grasgroen van kleur, ligt om een witte kern heen en bevat kleine zwarte eetbare pitjes. Kiwi's zijn er in groen en geel. Deze laatste hebben een frisse citrussmaak. Het vruchtvlees is steviger dan dat van de groene kiwi.

Koop kiwi's als ze nog stevig zijn en laat ze rijpen in de fruitmand, bij omgevingstemperatuur. Kies intacte exemplaren zonder vlekken. Een kiwi is rijp als ze bij lichte druk rond de steelaanzet meegeeft.

Recepten