Taart met zanddeeg, passievruchtencrème en exotisch fruit
Ingrediënten
-
1 taartvorm (28cm)
voor de passievruchtencrème
-
340 ml passievruchtensap
-
50 g bloem
-
80 g suiker
-
350 ml room (volle)
-
2 el bloemsuiker
voor het fruit
voor het zanddeeg
Bereiding
Meng voor het deeg de boter, de vanillezaadjes, een snuifje zout en de suiker onder elkaar. Meng kort met de andere ingrediënten (bloem, ei, broyage). Draai in plastiek folie. Laat 1 uur opstijven in de koelkast.
Tip: je kan een deel invriezen. Laat het dan ontdooien in de frigo, alvorens te gebruiken.
Rol het deeg uit met een deegrol tot 4 à 5 mm dik. Strooi eventueel wat bloem op het werkblad en over de deegrol, als het te veel kleeft. Leg in een ingevette taartvorm. Druk goed aan. Prik een aantal gaatjes in het deeg met een vork. Snij het overtollige deeg weg.
Bak 12 à 15 minuten in de voorverwarmde oven op 190 graden Celsius of tot het mooi gebakken is.
Haal uit de oven en laat afkoelen op een rooster.
Voor de passievruchtencrème: klop de dooiers los met de suiker en de bloem. Zorg dat er geen klonters zijn.
Warm het passievruchtensap op. Voeg een pollepel warm sap toe bij de dooiers. Klop los.
Breng de rest van het sap nu aan de kook.
Voeg het eidooiermengsel toe aan het kokende passievruchtensap. Roer goed met een klopper tot een homogeen mengsel zonder klonters. Begint het te pruttelen? Giet dadelijk in een ijskoude schotel. Dek af met plastiekfolie. Hierdoor komt er geen velletje op het beslag. Laat volledig afkoelen.
Snij de pit uit de mango. Schil en snij fijn. Snij het sterfruit in plakjes. Schil de kiwi en snij in partjes. Haal de pitten uit de papaja, schil en snij in sneetjes. Schil ook een deel van de ananas en snij in plakjes. Snij de vijgen in partjes.
Week de gelatine in koud water. Pers uit en smelt au bain-marie.
Meng een beetje van de crème met de gesmolten gelatine. Klop onder elkaar. Doe de rest van de crème in een grote kom. Meng alles onder elkaar.
Klop de room lobbig met de bloemsuiker. Spatel onder de passievruchtencrème tot een homogeen beslag.
Vul de taartvorm op met het passievruchtenbeslag. Tip: de rest kan je in glaasjes doen.
Versier de taart met het gesneden fruit. Werk af met extra passievrucht, granaatappel en een paar blaadjes munt. Versier met extra bloemsuiker.
voor meer recepten ga naar VTMKoken.be