passievrucht

passievrucht

Eigenschappen

De passievrucht is afkomstig van de passiebloem, een plant die geschikt is als kruipplant en als klimplant. De voor ons meest bekende passievruchtensoort is die ter grootte van een citroen, met een paarse schil. Er bestaat ook een gele variant die de grootte heeft van een grapefruit.

De vruchten kunnen ongeveer twee jaar na aanplanting van de plant geoogst worden. In openlucht zijn de vruchten 3 tot 4 maanden na de bloei rijp, rond oktober. In de serre al vanaf half september. Rijpe vruchten hebben een harde, rimpelige schil en komen makkelijk los van de plant.

Als je je passievruchten nog een tijdje wil bewaren koop je beter onrijpe vruchten. Die zijn stevig en iets zwaarder, met een egale schil. De onrijpe vrucht kan je nog laten verder rijpen op een warme plaats. In de koelkast kan je ze nog een week of 3 bewaren. Rijpe vruchten kan je nog een week bewaren. Passievruchten zijn een heel jaar door verkrijgbaar.

Wanneer je passievrucht wilt verwerken in een gerecht, voeg je het best pas aan het einde toe. Op die manier blijven de pitjes heel. Passievrucht is heel lekker in bijvoorbeeld smoothies. In warme gerechten worden ze minder vaak gebruikt.

Recepten