Pladijs op de barbecue met tomatencompote en gelakte aubergine

Ingrediënten

tomatencompote

  • 2 soorten tomaten in blik van elk 250 gr
  • 2 el ketchup
  • 1 el rode wijnazijn
  • 1 ui
  • 2 teentjes look
  • 1 takje tijm
  • 2 el olijfolie

gelakte aubergine

Gevorderde
4 personen
Tussen 60 en 90 minuten
Hoofdgerecht

Bereiding

  1. Gelakte aubergine: prik de aubergine in met een vork, verpak in huishoudfolie en gaar gedurende een vijftal minuten in een microgolf op de hoogste stand. Controleer of de aubergine gaar is. Gaar ze desnoods wat verder in de microgolf (hangt af van toestel tot toestel). Laat de aubergine afkoelen in de koelkast. Snij in plakjes. Breng de resterende ingrediënten aan de kook voor de lak. Leg de aubergines in de lak en kook verder in tot een stroop die rond de aubergines plakt.

  2. Tomatencompote: Snij ui en look fi jn. Gaar in olijfolie tot ze zacht zijn. Voeg de blikjes tomaat, ketchup en rode wijnazijn toe. Reduceer alles op een zacht vuur tot een dikke compote. Roer deze massa door een aardappelzeef. Breng op smaak met peper en zout.

  3. Pladijs: Grill de pladijs kort op de bbq. Leg de gegrilde pladijs op een vuurvaste schotel met grofgehakte sjalot, kerstomaat, look en lente-ui. Voeg takjes tijm en olijfolie toe en laat verder zacht garen op de bbq (een bbq met deksel is ideaal omdat zo de aroma’s beter tot hun recht komen).

  4. Serveer aan tafel in aparte schalen.

0

Nog geen stemmen

Pladijs is Vis van het Jaar 2013

Recept door Matthieu Beudaert, van restaurant Table d'Amis in Kortrijk.

VLAM

Campagne met steun van de VLAM.