porto

Porto, soms ook port genoemd, is een wijn uit Portugal. Het alcoholgehalte van deze versterkte wijn ligt tussen 18 en 20 procent. Porto is zoete wijn en is rood, wit of rosé. Vaak wordt porto gedronken als aperitief of als dessertwijn. Binnen de Europese Unie mag enkel porto uit Portugal die naam of label dragen. Porto is een echt streekproduct en om het label van port te mogen dragen, zijn er strenge voorwaarden. De wijn is afkomstig uit de Dourovallei. Die streek in het noordoosten van Portugal is opgedeeld in Quinta’s, wijngaarden. Elke quinta heeft zijn eigen naam en geeft deze dan ook door aan de porto. Slechts 26 000 hectare wijngaarden mogen ports produceren. Ports worden van verschillende types druif gemaakt. In 2001 werd de wijnstreek door UNESCO zelfs tot werelderfgoed uitgeroepen. Uniek aan porto is de zoete smaak en het alcoholgehalte. Om porto te maken, maakt men gebruik van de mutage-techniek. Bij deze techniek voegt men extra alcohol toen waardoor het gistingsproces vroeger gestopt wordt, zodat men de zoete smaak typisch aan port verkrijgt.

Bewaartip

Van zodra je een fles porto open doet, drink je ze zo snel mogelijk leeg. Dat is trouwens met alle wijnsoorten zo. Hoe kleiner de fles porto, hoe beter de kwaliteit. De bewaartermijn van porto verschilt van soort tot soort.

Recepten