Tricolore falafelballetjes met homemade ketchup en samoeraisaus

Ingrediënten

Lekker vegetarisch! 

Dit kan iedereen
4 personen
Meer dan 90 minuten

Bereiding

  1. Spoel 300 g kikkererwten en laat ze een nacht weken in water.

  2. Giet de kikkererwten af en mix ze in een blender met 3 teentjes knoflook, 1 sjalot, 1 el komijnzaad, 1 el korianderzaad, peper en 2 snuifjes zout, zeste van 1 citroen en 3 el olijfolie tot een korrelige massa.

  3. Voeg 2 el maïszetmeel en 1 kl bakpoeder toe.

  4. Verdeel over 3 verschillende mengkommen.

  5. Pureer een handvol spinazie en een handvol platte peterselie in een maatbeker met een staafmixer en meng onder het basismengsel tot een fel groene massa.

  6. Spoel de maatbeker schoon en pureer 1⁄2 gegrilde paprika met 1 kl gerookt paprikapoeder en 1 kl sambal.

  7. Meng onder het basismengsel tot een rode massa.

  8. Verhit de frituurolie op 190°C.

  9. Verhit olijfolie in een steelpan.

  10. Snipper 1 sjalot en 1 teentje knoflook en stoof aan tot ze glazig zijn.

  11. Voeg een mespunt gemberpoeder, 1⁄2 mespunt cayennepeper, 2 mespunten paprikapoeder, peper en zout en bak even mee aan.

  12. Voeg 3 el geconcentreerde tomaten en 3 el suiker toe en bak mee aan tot de rauwe smaak van het tomatenconcentraat weg is.

  13. Bevochtig met een scheut witte azijn en water en kook op een zacht vuur tot de consistentie van ketchup.

  14. Rol elk mengsel (geel, groen en rood) tot falafelballetjes en frituur ze goudbruin in 3 à 4 minuten.

  15. Meng 1 geraspt teentje knoflook met 4 el yoghurt en 1⁄2 el sambal.

  16. Kruid met peper en zout, een beetje zeste van citroen en een scheutje witte azijn.

  17. Snij 1⁄2 komkommer, 10 kerstomaten en een handvol platte peterselie fijn.

  18. Doe alles in een kom en kruid met peper, zout, een scheut witte azijn en olijfolie.

  19. Leg de groenten in een blad van ijsbergsla, doe er de falafel bovenop.

  20. Serveer met de samoeraisaus of ketchup.

0
Nog geen stemmen