Burrata met tomatenconsommé en basilicum van Strombowli

Ingrediënten

  • 2 burrata
  • 200 g kerstomaatjes (in verschillende kleuren)
  • fleur de sel
  • wat groene blaadjes bv. basilicum of zurkel
  • wat cress of ander groen
  • een paar eetbare bloemetjes

voor de consommé

  • 1 teen look
  • ½ kg trostomaten
  • 1 scheutje sushiazijn
  • ½ handvol basilicum

voor de tomatencrumble

  • 32 g olijfolie
  • 120 g crutomat (Texturas)

voor de olijvencrumble

  • 100 g zwarte olijven

voor de vinaigrette

  • 1 handvol basilicum
  • 1 teen look
  • 300 ml olijfolie
  • 1 chilipeper
  • 1 sjalot
  • peper
  • zout

De twee vosjes van Strombowli zijn één van de finalisten van Mijn Pop-uprestaurant 2016. Speciaal voor VTM Koken delen ze één van hun favoriete voorgerechtjes: de burrata met tomaat en basilicum. Burrata is de betere versie van mozzarella: vers en romig. Je vindt het in een Italiaanse delicatessenwinkel. Eventueel kan je echte buffelmozzarella gebruiken. Een heerlijk, fris en gemakkelijk voorgerecht!

Opmerking: de crutomat vind je niet zo gemakkelijk. Dit kan je eventueel weglaten. De tomatenconsommé vraagt wat tijd maar is niet moeilijk te maken.

Beginner
4 personen
Meer dan 90 minuten
Italiaans

Bereiding

  1. Voor de consommé: mix de tomaten met de look, basilicum en sushi-azijn. Doe ze in een neteldoek en laat 24 uur uitlekken met een gewicht op de tomaten. Zet bijvoorbeeld een bord met een kom met water op de gesloten neteldoek met de tomatenmassa. 

  2. Maak de vinaigrette. Doe de sjalot, look, chilipeper, basilicum, olijfolie, peper en zout in een maatbeker. Mix fijn en zeef. 

  3. Voor de olijvencrumble: Ontpit de zwarte olijven. Leg ze op bakpapier op een bakplaat en stop in de voorverwarmde oven. Droog ze ongeveer een uurtje op 100°C.

  4. Voor de tomatencrumble (eventueel): mix de crutomat fijn. Meng met de olijfolie tot een zanderige massa. Bak in een droge pan tot krokante korrels.

  5. Snij de kerstomaatjes in twee. Meng met een paar lepels vinaigrette. Kruid met zout.

  6. Snij de burrata in twee. Snij een Coeur de Boeuf tomaat in sneetjes.

  7. Afwerking: Neem een diep bord. Leg er de helft van de burrata in. Plaats er een schijfje tomaat, wat kerstomaatjes, olijvencrumble en eventueel tomatencrumble bij. Werk af met wat vinaigrette en fleur de sel. Versier met cress, basilicum- of minizurkelblaadjes of bloempjes. Serveer aan tafel met de consommé.

0

Nog geen stemmen

Strombowli

Dit lekker gerechtje is van Chloe en Magali van Strombowli uit Kortrijk.

 

Reserveren of meer info

Volg ze ook op Facebook.