Dame blanche "anno 2017" uit Amigo's

Ingrediënten

voor het vanilleroomijs

  • 8 eierdooiers
  • 250 g suiker
  • 1 vanillestokje
  • 500 ml volle melk
  • 500 ml koude volle room

voor de meringue

voor de brownies

  • 200 g pure chocolade
  • 200 g hoeveboter
  • 345 g rietsuiker
  • 60 g bloem
  • 1 koffielepel bakpoeder
  • 4 eieren
  • 1 vanillestokje

voor de chocolade-crumble

voor de chocoladesaus

voor de afwerking

Toegegeven, deze Dame Blanche is best wel wat werk. Alleen, het resultaat is echt wel een smaakbom. Eentje voor de chocoladefans: brownie, chocoladesaus, chocoladecrumble. Wat een zalig gerecht!

Beginner
4 personen
Meer dan 90 minuten
Frans

Bereiding

  1. Vanilleroomijs: Klop de eierdooiers op met de suiker.

  2. Splijt het vanillestokje open.

  3. Breng de melk aan de kook met het vanillestokje.

  4. Giet de kokende melk in een dun straaltje op de eierdooiers terwijl je blijft roeren met een klopper.

  5. Giet het mengsel opnieuw in de kookpot.

  6. Laat het mengsel indikken op een zacht vuur terwijl je blijft roeren, maar zorg ervoor dat het mengsel niet opnieuw aan de kook komt.

  7. Roer de room onder het mengsel.

  8. Laat afkoelen en laat 1 nacht rusten in de koelkast.

  9. Verwijder het vanillestokje.

  10. Doe het mengsel in de ijsmachine en volg de instructies van de machine.

  11. Meringue: Verwarm de oven voor op 120°C.

  12. Doe het eiwit in een grote kom.

  13. Voeg de suiker toe en klop het eiwit stijf met een elektrische klopper.

  14. Meng de bloemsuiker met het maïszetmeel.

  15. Voeg het mengsel geleidelijk toe terwijl je blijft knoppen.

  16. Bekleed een bakplaat met bakpapier.

  17. Schep de meringue in hoopjes op de bakplaat. Laat wat ruimte tussen de hoopjes.

  18. Zet de meringues 1 uur in de oven. Laat de ovendeur op een kier staan.

  19. Neem de meringues uit de oven en laat ze afkoelen op een taartrooster.

  20. Brownies: Verwarm de oven voor op 160°C.

  21. Bestrijk een bakvorm van 24 x 24 cm met boter en bestuif met bloem.

  22. Breek de chocolade in stukjes en smelt ze in een warmwaterbad.

  23. Roer nu de boter onder de chocolade tot de boter gesmolten is.

  24. Meng de rietsuiker, de bloem, het bakpoeder en het cacaopoeder in een kom.

  25. Voeg de eieren een voor een toe en meng elke keer goed.

  26. Giet de gesmolten chocolade en boter erbij.

  27. Splijt het vanillestokje, schraap de zaadjes eruit en voeg ze toe. Roer goed.

  28. Giet het beslag in de bakvorm. Zet de bakvorm 40 minuten in de oven.

  29. Haal de brownie uit de bakvorm en laat afkoelen op een taartrooster.

  30. Steek met een uitsteker 4 cirkels uit de brownie.

  31. Chocoladecrumble: Verwarm de oven voor op 170°C.

  32. Smelt de boter.

  33. Meng de bloem, de suiker en het cacaopoeder.

  34. Voeg de boter en een snuifje zout toe en meng.

  35. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Spreid het mengsel uit over de bakplaat.

  36. Zet de bakplaat 10 minuten in de oven. Neem de bakplaat uit de oven en laat afkoelen.

  37. Chocoladesaus: Verwarm de melk en de room tot tegen het kookpunt. 

  38. Breek de chocolade in stukjes en roer ze door de warme vloeistof tot de chocolade gesmolten is.

  39. Voeg een klein klontje boter toe en roer.

  40. Afwerking: Snij de Maltesers en de speculaasbolletjes doormidden.

  41. Verkruimel de meringue.

  42. Klop de room stijf met de bloemsuiker.

0
Nog geen stemmen

Amigo's: eerlijke keuken

Dit is één van de recepten uit de tv-reeks Amigo's. Je vindt al hun recepten ook in een gloednieuw kookboek "Amigo's: eerlijke keuken".

 

Meer recepten?